THY'ye alınmayan gazeteler Meclis'te tartışma yarattı

THY'ye alınmayan gazeteler Meclis'te tartışma yarattı

Evrensel, Cumhuriyet, BirGün, Sözcü gibi gazetelerin THY uçaklarına alınmaması, TBMM'de tartışma konusu oldu.

Meclis Dışişleri Komisyonu’nda bazı gazetelerin dışında kalan gazetelere uygulanan THY ambargosu tartışma konusu oldu.

Evrensel, Cumhuriyet, BirGün, Sözcü gibi gazetelerin THY uçaklarına alınmadığını hatırlatan CHP milletvekilleri, bu ambargonun kaldırılmasını istedi.

AK Parti’li Ahmet Berat Çonkar ise gazeteleri “Türkiye’nin iktidarını hedef alan ve haksızca birtakım operasyonların parçası olan eylemlerin” parçası olmakla suçladı. Bu sözlere tepki gösteren CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer ise, “Hangi gazete Sayın Çonkar’ın kriterlerine giriyor, girmiyor? Yani o uçağın pilotu mu, dağıtımı yapan hostes mi, Ulaştırma Bakanlığı’ndaki bürokrat mı, kim karar verecek?” diye sordu.

‘BİZİ ELEŞTİREN İKİ ÜÇ ŞEYE KATLANAMAYACAK MIYIZ?’

CHP Ankara Milletvekili Haluk Koç, THY uçaklarında herkesin istediği gazeteyi okuyamadığını vurguladı. Koç ardından, “Türk Hava Yolları gibi bu kadar gelişim sağlamış bir hava yolunda isimlerini de söylüyorum: Cumhuriyet gazetesi, Sözcü gazetesi, Aydınlık gazetesi, Yeniçağ gazetesi, Evrensel gazetesi, BirGün gazetesi, yahu okumak isteyen alsın kardeşim ya, bundan çekinecek bir şey yok. Ben, Akşam ve Güneş gazetesi okumak mecburiyetinde değilim. Niye sansür koyuyoruz, ne gerek var? Bizi eleştiren iki üç şeye katlanamayacak mıyız?” dedi.

Koç’un ardından söz alan AK Parti İstanbul Milletvekili Ahmet Berat Çonkar, “Türkiye’yi hedef alan, Türkiye’nin iktidarını hedef alan ve haksızca birtakım operasyonların parçası olan eylemlerin, girişimlerin olduğu” iddiasında bulunarak THY’nin ise ‘bazı hassasiyetleri gözettiğini’ söyledi.

Çonkar’a yanıt vermek için yeniden söz alan CHP’li Koç, partilerinin ve kendisinin de sık sık ‘terörist’ gibi ifadelerle hedef alındığını hatırlattı. Koç, “Burada bir şey yok ki çok seslilik var, ölçüler var, Basın Kanunu var ama siz kendinize göre bir tasnif yapıyorsunuz. Yani şık değil, efendim siz istediğini gazeteyi alırsınız, ben de istediğim gazeteyi alırım veya almam, bulmaca çözerim, o bana ait bir şey” diye konuştu.

ÇAKIRÖZER: KİM KARAR VERECEK?

Daha sonra söz alan CHP’nin gazeteci kökenli milletvekili Utku Çakırözer ise “Kim karar verecek yani hangi gazete Sayın Çonkar’ın kriterlerine giriyor, girmiyor yani o uçağın pilotu mu, dağıtımı yapan hostes mi, Ulaştırma Bakanlığı’ndaki bürokrat mı, kim karar verecek?” diye sordu: “Buradan bir şey sonucu çıkarmak, yani onun sunumu işte devlete zarar verir ya da işte bahsedilen uluslararası işte dış güçlerin operasyonlarına katkı sağlar anlamı çıkarmak bence bir zorlama. Neye göre mesela Cumhuriyet’i yasaklayacaksın, neye göre Sözcü’yü, neye göre Yeniçağ’ı yasaklayacağınız ya da Evrensel’i, Birgün’ü, Aydınlık’ı almıyorsunuz diye sorulduğunda yani buna her gün ayrı bir kriter koymanız lazım” dedi.

BASIN NASIL YAŞAMALI TARTIŞMASI

Tartışmalar üzerine yeniden söz alan AK Parti’li Çonkar, THY’nin “Kendi kalite standartları çerçevesinde, kendi hassasiyetleri ve bakış açısını da dikkate alarak burada şirketin, kurumun menfaatlerini, ülkenin menfaatlerini gözeterek bir politika belirler ve o çerçevede dengeli bir karar” aldığını savundu. Çonkar’a yanıt veren CHP’li Çakırözer şöyle devam etti: “Bize, partimize, bazen şahıslarımıza öyle ifadeler kullanılıyor ki bırakın aşırılığı yani işte, “terörist” ya da aklınıza gelen birçok şey… Eğer bu ayrımcılığa gidersek bunu kim yapacak? Bugün Berat Bey kendisi iktidar ya da partisi iktidarda olduğu için ona göre yapıyor. O zaman yarın biz geldiğimizde diğerlerini yasaklayıp sadece bize daha objektif olduğunu düşündüğümüz gazetelere mi yapacağız?”

Konunun ekonomik boyu olduğunun da altını çizen Çakırözer, “Türk Hava Yollarının aldığı gazeteler, örneğin bin sefer varsa ve her sefere 20 tane gazete konuluyorsa 20 bin tane gazete demek, eğer 2 bin sefer yapıyorsa günde ve 50 tane koyuyorsa 100 bin gazete alımı demek. Gazete alımı, yani toplu bir şekilde alım tabii ki o gazeteye ekonomik katkı sağlıyor ama yine geçmişte hasbelkader gazetecilik yapan bir üyeniz olarak şunu söyleyeyim, kamunun bir de verdiği ilanlar var. Bu ilanları verirken Basın İlan Kurumu, tirajına bakıyor gazetenin. Sadece neden Sözcü yok, neden Akşam var tartışması değil bu; basın nasıl yaşamalı, basın emekçisi görevini nasıl yapmalı tartışması olduğu için de önemli.”

CHP’Lİ GÜRER MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer de söz konusu Cumhuriyet, Evrensel, Yeniçağ, Sözcü Birgün gazetelerinin  THY’ye alınmadığını Meclis gündemine taşıyarak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a sordu. Cezaevinde mahkumlara bazı gazetelerin verilmediğini de hatırlatan Gürer, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e de “Yasal satışına izin verilmiş gazeteyi talep eden mahkuma gazete yasağı uygulanmasının sebebi nedir? Bu konuda alınan bir karar var mıdır?” diye sordu.(Kaynak: Evrensel)

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.