Ters Lale'yi satışa çıkartılar

Ters Lale'yi satışa çıkartılar

Hakkari’nin endemik çiçek türlerinden olan, güzelliği ve asil duruşu ile gelin kızlara benzetilen ve bir çok şarkıya, şiire, hikayeye konu olan Ters Lale, Hakkari'deki 'bitki borsasında satışa çıkartıldı.

ZEKİ DARA/ YÜKSEKOVA HABER 

HAKKARİ - Bahar mevsiminin gelmesi ile birlikte, dağlarda doğal olarak yetişip çeşitli yemeklerde kullanılan ve salamurası yapılan değişik bitkiler Hakkari'nin değişik noktalarında kurulan tezgahlar da yerini alırken, bir çok kişinin geçim kaynağı olan ve adeta bir 'Bitki Borsası'nı andıran tezgajlarda Hakkkari'nin simgesi olan Ters Lale'nin de yer alması dikkat çekiyor. 

Koruma altına alınan, tohumu ve soğanının il dışına çıkartılması yasak olan Ters Lale’nin satışa sunulmak üzere seyyar satıcıların çarşı merkezinin muhtelif noktalarında kurduğu tezgahlarda yer alması ise tepkilere neden oluyor. 

Eşsiz güzelliği ile dikkat çeken Ters Lalelerin birkaç kuruş uğruna boynu bükük bir şekilde kaldırımlarda satılmaya başlanması doğaseverlerin tepkisini çekerken, Axa Zêrin Platformu üyeleri satıcılara bu bitkiyi satmaları konusunda uyarılarda bulundu. Ancak platform üyeleri satıcıların sert tepkisi ile karşılaştı.

Platform üyeleri, koruma altında olan Ters Lale’nin kökünden koparılıp satılmak üzere tezgahlarda yer almasını engelleme görevinin Çevre İl Müdürlüğü ve ilgili derneklerde olduğuna dikkat çekerek yetkilileri duyarlı davranmaya davet ettiler.

1-20150414233317.jpg

l2-002.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
7 Yorum