Temelli'den Demirtaş açıklaması: Yargı sistemine karşı adalet arayışı sürüyor

Temelli'den Demirtaş açıklaması: Yargı sistemine karşı adalet arayışı sürüyor

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde görülen HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın duruşmasının ardından HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli açıklama yaptı.

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, bugün Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Büyük Daire’de görülen HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın duruşmasının sona ermesinin ardından açıklama yaptı. HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca, HDP Mardin Milletvekili Pero Dündar ve avukatlarla davayı takip eden Temelli, AİHM önünde yaptığı basın açıklamasında “Selahattin Demirtaş davası Türkiye açısından çok büyük bir öneme sahip” dedi.

DEMİRTAŞ DAVASI TÜRKİYE İÇİN ÇOK ÖNEMLİ: Biraz önce tanık olduğumuz mahkeme aslında Türkiye’deki büyük talihsizliğin ve hukuksuzluğun teşhir edilmesi için önemliydi. Her şeyden önce Selahattin Demirtaş davası Türkiye açısından çok büyük bir öneme sahip. Bu dava boyunca savunmadaki arkadaşlara özellikle teşekkür ediyorum. Sadece bir savunma yapmıyorlar aslında, Türkiye’deki bu büyük adaletsizliğe karşı çok güçlü bir mücadeleyi sahipleniyorlar. Emeklerine teşekkür ediyorum.

TÜRKİYE’DE TARAFSIZ BİR YARGIDAN BAHSETMEK MÜMKÜN DEĞİL: Özellikle dokunulmazlıkların kaldırıldığı süreçte başlayan bu büyük adaletsizlik aslında tüm arkadaşlarımızın, başta Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ ve diğer vekil arkadaşlarımızın alıkonulmasına dönüşmüştür. Büyük bir adaletsizlik ve hukuksuzluk söz konusudur. Türkiye’de bağımsız ve tarafsız bir yargıdan bahsetmek bugün için mümkün değildir. Talimatla hareket eden ve talimatla kararlar veren ve bu talimatla aslında adaletsizliği büyüten bir yargı sistemi Türkiye’de geçerli. Bugün tam da bu yargı sistemine karşı burada bir adalet arayışı sürüyor. Umuyorum bu adalet arayışı gecikmez. Bir an önce içerideki (mahkemedeki) olumlu hava karara yansır ve bir sonuca ulaşırız. Buna bağlı olarak bu büyük adaletsizliğe son veririz.

İKTİDAR YARGIYI ARAÇSALLAŞTIRDI: Bugün Türkiye’deki iktidar, demokratik siyaseti tasfiye etmek, kendi otoriter rejimini sürdürebilmek için yargıyı adeta bir araç haline getirmiştir. Umuyorum ki bu davanın örneğiyle ve bu dava sonucunda bu sürece hep beraber son verebiliriz.

KEREM ALTIPARMAK: KÜRT SORUNU İÇİN SEMBOL BİR DAVA 

Demirtaş’ın avukatlarından Kerem Altıparmak ise “Demirtaş davası Kürt sorunu gibi geniş bir açıdan ele alındığında sembol bir davadır” ifadelerini kullandı.

Altıparmak, Demirtaş davasının önemini şu ifadelerle anlattı: “Bu dava Selahattin Demirtaş, onu sevenler ve yakınları için çok önemli bir dava. Ama bu dava Demirtaş, HDP ve Kürt sorunu gibi daha geniş bir açıdan ele alındığında, Türkiye’deki demokrasi ve hukuk devleti mücadelesinin bir sembolü haline gelmiştir. Bizim AİHM’den talebimiz davanın içeriğindeki teknik ve hukuki süreci bu derin arka plan ışığında değerlendirmesidir. Bu Türkiye ve Avrupa’yı ilgilendirecek önemde bir dava. Aslında 18’inci maddeye yönelik talebimiz buna dayanıyor. Biraz önce Sezai Bey söyledi, Türkiye’de yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı ile ilgili çok ciddi sorunlar var. Ama bu dava sadece yargının değil yürütme ve yasamanın hep beraber başından itibaren halk nezdinde takdir toplamış bir siyasetçinin tam da bu başarısını cezalandırmak isteyen bir sisteme dönüşmüş bir davadır. Umuyorum ki Avrupa’nın birçok ülkesinde yükselmekte olan sağcı-popülist siyasetin karşısında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi bu başvuru vesilesi ile buna önemli bir cevap verecektir. Bu, Türkiye’yi ve belki de Avrupa’nın tümünü etkileyecek önemde bir davadır.”

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.