Temelli Van’da konuştu: İktidardan düşersen, faizler zaten düşer

Temelli Van’da konuştu: İktidardan düşersen, faizler zaten düşer

Van'da partisinin örgütlenme toplantısında konuşan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a seslenerek "Faizlerin düşmesini istiyorsan, iktidardan düş” dedi.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) düzenlediği “Serhat Örgütlenme Konferansı” Van Berivan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

“Demokratik siyasetle faşizmi yıkalım, toplumu özgürleştirelim” konferansına HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, DBP İl Eş Başkanları, DBP Eş Genel Başkanı Mehmet Arslan, DTK Eş Başkanı Berdan Öztürk, HDP Eş Sözcüsü ve Milletvekili Filiz Koçyiğit, HDP Bölge Milletvekilleri, Barış Anneleri, TJA Aktivistleri ve Serhat Bölgesi İl ve İlçe Yöneticileri katıldı.

ÖNLÜ: ÖRGÜTLENME ACİL İHTİYAÇTIR

Konferansın açılış konuşmasını HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü yaptı. Önlü, “Kongre bileşenlerimiz, meclislerimiz, yerel örgütlerimizle bu tartışmayı başlattık. Bu fikriyatın geldiği siyasi sonuçları belirleyici bir gücün açığa çıktığını ancak buna denk gelen bir örgütlenmenin olmadığını görüyoruz. Bu yüzden en aciliyetli görevimiz bir örgütlenme hamlesini başlatmak ve bu fikriyatın ideoloji, paradigmasına uygun bir örgüt ve buna dair kadroların oluşması temel hedefimizdir. Batıda demokratik siyasetle faşizmi yıkalım, Kürdistan’da demokratik siyasetle toplumu özgürleştirelim şiarıyla bu toplantıları yapıyoruz. Biz iki gün yürüteceğimiz konferans çalışmasında, konferansımızın güçlü sonuçlar açığa çıkarması için, fikriyatın güçlü bir örgütlenme sağlayacağına inanıyoruz” diye konuştu.

v-08-07-2019-van-konferans-.jpg

‘KÜRT SORUNU DEMOKRASİNİN TURNUSOL KAĞIDIDIR’

Ardından söz alan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, zihniyeti gözden geçirerek konferans anlayışını sürekli hale getireceklerini kaydetti. Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu şeyin de bu olduğunu dile getiren Temelli, “Örgütlenme modelimiz Türkiye toplumuna bir seçenek sunmak modelidir. Bu kutuplaşmış siyaset Türkiye halklarını, emekçilerini gerilime mahkum ederek, en temel haklardan yoksun bırakmaktır. Buna karış toplumu mücadeleye çağıracağız, siyasete davet edeceğiz. Bunu başarabiliriz çünkü güçlü bir fikriyatımız var. Türkiye buna ihtiyaç duyuyor. Türkiye bu kutuplaşmış siyasetle bu cenderede soluksuz kalmaktadır. Her geçen gün bu artıyor ve bütün Türkiye’de uyarımızı yaptık. Dedik ki, Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu şey toplumsal barış ve demokrasidir, demokrasi ve barış mücadelesinde buluşmaktır. Bu engellerin aşılması büyük önem taşıyor. Bugün bu iktidar çözümsüzlükten besleniyor, çözümsüzlüğü kendisi için elverişli bir ortam olarak değerlendiriyor. Sorunların çözümü ve çözümsüzlüğü için en önemli faktör Kürt meselesidir. Kürt meselesi aslında demokrasi meselesinin turnusol kağıdıdır. Kürt meselesine yaklaşımınız sizin demokrasiye ve barışa yaklaşımınızı ortaya çıkartır. Bugünkü iktidar Kürt meselesi yoktur diyor, tıpkı Sayın Öcalan’ın görüşlerinin, sesinin, görüşlerinin toplumla buluşmasını engelleyerek bunu kalıcı kılmaya çalışması gibi. 4 yıldır mutlak tecrit uygulandı ve Türkiye adaletten, barıştan uzaklaştı. Toplum barış dinamitlendi, bu süreç faşizmin kurumsallaşması mücadelesidir. Kutuplaşma siyasetini yeniden üretiyor” İfadelerini kullandı.

‘TEK ÇIKIŞ YOLU 3. YOL’

Konuşmasında 3. Yol konusuna da değinen Temelli, “Kutup siyaseti 3. Yol ile ortadan kalkacaktır. Toplumla örgütlenmeyi buluşturan zihniyet bunu başarmış olacaktır. 3. Yol barışın, demokrasinin seçeneğini yaratmaktır. Bunu yapamazsak bu ceberrut iktidar şiddeti ve baskıyı arttıracaktır” şeklinde konuştu.

‘BARIŞI BİRLİKTE İNŞA EDELİM’
Ortadoğu’daki gelişmelere de değinen Temelli, halkların kendi kaderine sahip çıkması gerektiğini söyledi. İktidarın politikalarını eleştiren Temelli, “Yönetemedikçe şiddetle baskıyla ayakta kalmaya çalışıyorlar. Yönetemedikçe savaş politikalarına daha fazla sarılıyorlar. Savaş politikalarıyla Ortadoğu’yu bu cenderede sıkıştırmaya çalışıyorlar. Savaş politikalarıyla Ortadoğu halklarının geleceğini yok etmeye çalışıyoruz. Biz de buna karşı halkların kendi kaderini tayin hakkını savunuyoruz, Başur, Rojhılat, Türkiye ve Rojava’da bunu savunuyoruz. Bu politikalarla olduğumuz her yerde karşı çıkmalıyız. Kim ki bu coğrafyada vardır, siyaset yapıyorsa halkın iradesine saygı gösterilmelidir. Kirli ittifaklarla kimse yol almamalıdır. Her halk kendi kaderine sahip çıkmalıdır. Siyasi iradeyi kullanan tüm öznelere çağrı yapıyoruz; barışa sahip çıkın, barışı birlikte inşa edelim. Küresel siyaseti bu coğrafya belirliyor. Türklerle, Süryanilerle, Ermenilerle, Türkmenlerle bu coğrafyada kim yaşıyorsa barışı hep birlikte üreteceğiz ve savaş çığırtkanlığına izin vermeyeceğiz“ ifadelerini kullandı.

‘FAİZLERİ DÜŞÜRMEK İSTİYORSAN İKTİDARDAN DÜŞ’
Uygulanan politikalarının sonucunun çöküş olduğunu belirten Temelli, halkla alay edildiğini söyledi. “Bir mermi kaç para” diye işçiye, emekçiye sorulduğunu hatırlatan Temelli, “Biz barışın peşindeyiz, birlikte yaşama iradesini ortaya koyuyoruz. Biz radikal demokrasi anlayışımızla demokratik cumhuriyeti kurmak istiyoruz. Halkların iktidarını barışın iktidarını var edeceğiz. Kayyım zihniyeti şimdi Merkez Bankası Başkanını görevden alıyor ve yerine kayyım atıyor. Kayyımcı zihniyet görevden alır, göreve atamalar yapar. Ancak bu yaptığı OHAL’de ısrardan başka bir şey değil. Toplumsal uzlaşma zemininde buluşalım, o zaman OHAL hukukuna karşı çıkabiliriz. Merkez Bankası Başkanı faizleri düşürmediği için görevden alınmış. Neden önemli faizlerin indirilmesi, çünkü müttehitleri kurtarma operasyonu. Bu gidişle her şey daha da kötü olacak. Bu zihniyet ekonomiyi de, siyaseti de çöküşe sürüklüyor. Faizlerin düşmesini istiyorsan, iktidardan düş” dedi.

Konuşmasında ODTÜ’de ağaçların kesilmesine de yer veren Temelli, “ODTÜ’de öğrenciler direniyorlar, çünkü yeşil alana inşaat yapmak istiyorlar. Yurt yapılsın ama o kadar arazi var, buldukları yer yeşil alan“ diyerek tepki gösterdi.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.