Temelli: Muhalefet bir türlü akıllanmıyor

Temelli: Muhalefet bir türlü akıllanmıyor

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli ve beraberindeki heyet, İstanbul Bahçelievler’de bulunan Batman İli Kozluk İlçesi ve Köyleri Dayanışma Derneği’nde yöre dernekleriyle bir araya geldi.

Temelli buradaki konuşmasında, Suriye’ye harekat tezkeresine evet diyen CHP’yi eleştirdi.

“31 Mart yerel seçimlerine bakarak belediyelerin ittifakımızla el değiştirmiş olmasına rağmen bugün yaşananlar karışışında sessiz kalanlara yönelik sitemlerimiz ve eleştirilerimiz var” diyen Temelli, şöyle devam etti: “Evet, bu sessiz kalanların, tezkereye ‘evet’ diyenlerin ya da bugün bu halkı yalnız bırakanların vebali de büyüktür. Eleştiriyi sonuna kadar hak ediyorlar. Eleştireceğiz de. Bazen çok daha büyük bedeller ödemeden akıllanmak mümkün olmuyor. Türkiye’deki muhalefet bir türlü akıllanmıyor. Türkiye toplumu, halkları, Kürtler, bu ülkede yaşayan emekçiler, kadınlar bunca bedel ödemesine rağmen muhalefet hala iktidarın çağrısıyla yan yana gelip bir hamaset ve yoz milliyetçilik yapıyor. Diyorlar ki; ‘siz 31 Mart’ta CHP’yi desteklediniz, işte sonuçları böyle oldu’. Biz CHP’yi falan desteklemedik. Biz AKP-MHP faşist iktidarını yıkmak için bir adım attık. Bundan nasiplenenler bunun karşılığında bir feraset göstermiyorsa, o onların ayıbıdır. Ama biz başta halkımız olmak üzere Türkiye’de yaşayan tüm ezilenler için yapılması gerekeni yaptık.”

‘KOBANİ DÜNYA TARİHİNİN SEYRİNİ DEĞİŞTİRDİ’

Temelli, 1 Kasım Dünya Kobanê Günü’nün dünya direniş tarihine yazıldığını söyleyerek, “2014’ü hatırlarsak; aslında o direnişin ne kadar güçlü bir direniş olduğunu, o direnişin dünya tarihinin seyrini nasıl değiştirdiğini biliriz. O gün ‘Kobani düştü düşecek’ diyenler ve düşmesinden medet uman politikalarını bunun üzerinden biçimlendirmeye çalışan bugün ki iktidar, Kobani düşsün diye DAİŞ ile birlikte neler yaptığını çok iyi biliyoruz. Belgeleri ortadadır. Daha geçen gün Bağdadi’nin öldürülmesinde bile Türkiye sınırındaki gözetleme noktasına bu kadar yakın bir yerde bulunması, Kobani sürecinde ‘Kobani düştü düşecek’ diyen zihniyetin başka bir tezahürüdür” diye konuştu.

‘DÜNYA SİYASETİNİ KÜRTLER ŞEKİLLENDİRİYOR’

Ortadoğu’da yaşayan halkların Kürtler ile birlikte hareket etmesi gerektiğini ifade eden Temelli şunları söyledi: “Evet, iddialı bir şey söylüyoruz. Çünkü bizim bir iddiamız var. Bugün dünya siyaseti Ortadoğu’da şekilleniyor. Ve dünya siyasetini, küresel siyaseti bugün şekillendirenler Kürtlerdir. Bunu kimse yadsıyamaz. Bugün Türkiye’nin bu hale sürüklenmesinin yegâne nedeni bu gerçekliğin farkında olmamasıdır. Bugün iktidar yapmaya çalıştığı siyaseti hala ‘Kürtlere rağmen’ yapmaya çalışıyor. Buna muhalefette dahil. Fakat bugün tüm dünya öğrendi ki, ‘Kürtlere rağmen’ değil. ‘Kürtler ile beraber’ siyaset yapılır. Yani Kürtler ile beraber siyaset yapacaksınız. Hem Kürt meselesinin çözümü hem Ortadoğu’daki savaşların çözümü için Kürtler ile beraber olmanız gerekiyor. Bunun için yapmanız gereken Kürtlere ile anlaşmaktır.”

HDP Eş Genel Başkanı Temelli, Suriye’nin kuzeyindeki harekatı ‘işgal’ diye niteleyerek, “Ne vardı Rojava’ya saldıracak? Rojava’da barış vardı. Bir arada yaşama isteği vardı. Yani halkların bir arada yaşama iradesine verilmiş, dünyada örneği olmayan bir çözüm vardı” dedi.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.