Temelli: Biz hiçbir partiye ittifak teklifinde bulunmadık

Temelli: Biz hiçbir partiye ittifak teklifinde bulunmadık

HDP Eş Başkanı Sezai Temelli, yerel seçimler için 'ne kendilerine ittifak teklifi geldiğini ne de kendilerinin ittifak teklifi yaptığını' söyledi.

Yeşil Sol ve HDP yönetimi, yerel seçimi konuşmak üzere biraraya geldi. HDP Eş Başkanı Sezai Temelli ile Yeşil Sol Parti (YSP) Eş Sözcüleri Eylem Tuncaelli ve Sinan Tutal’ın konuşmacı olduğu söyleşide, seçimde izlenecek strateji tartışıldı.

HDP’ye hiçbir partiden ittifak teklifi gelmediğini belirten Temelli, “Biz de hiçbir partiye ittifak teklifinde bulunmadık” dedi. Temelli, kayyım atanan tüm belediyelerde seçimi yeniden kazanmayı hedeflediklerini ifade etti.

HDP’nin bileşenlerinden YSP Eş Sözcüsü Sinan Tutal, yerel seçimde HDP ve demokrasi güçlerinin kazanacağı her yerde, Yeşil Sol’un dünya deneyimlerini aktarmayı hedeflediklerini anlattı. Tutal, bu amaçla şimdiden çalışmalara başladıklarını ifade ederek, özellikle yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı ve kent suçları konusunda inisiyatif alacaklarını söyledi.

‘YALNIZ DEĞİLİZ’

YSP Eş Sözcüsü Eylem Tuncaelli ise “Böylesi bir dayanışmayı güçlendirmek aynı zamanda uluslararası birlikte mücadele anlamına da gelecek. Hiç kimse yalnız değil. Ne Türkiye’de bizler yalnızız ne de Avrupa’da ırkçılık ile karşı karşıya kalan bir mülteci yalnız. Bu çalışmalar ve özellikle geri alacağımız belediyelerdeki çalışmalarımızı ortaklaştırmak, çok güzel bir dayanışma örneği olur. Neo-liberal saldırıya karşı küresel direniş, küresel dayanışma yanıtını vermiş oluruz” değerlendirmesinde bulundu.

Sezai Temelli ve Sinan Tutal da, bu stratejinin sadece seçimlerle sınırlı olmayacağını, seçmenler arasındaki yakınlaşmanın seçim sonrası için de büyük önem taşıyacağını kaydettiler.

Temelli, Batı’da aday gösterdikleri ve göstermedikleri illerdeki kararı o seçim bölgelerindeki yerel demokrasi güçleriyle birlikte aldıklarının altını çizdi ve yerel seçimlerde demokrasiyle otoriter rejim arasında, tekçi anlayışla çoğulcu anlayış arasında mücadele gerçekleşeceğini ifade etti.

‘SURİYE’DEKİ GELİŞMELERİ DE ETKİLEYECEK’

Suriye’deki gelişmelerin seçim sürecine etki yapabileceğine işaret eden Sezai Temelli “İktidara geldiğimiz yerlerin de ötesinde, bu blokun geriletilmesi sadece Türkiye sınırları içerisinde değil, Suriye açısından da bir çözüme işaret edecektir. Bu yüzden de önemlidir” dedi.

Temelli, CHP üst yönetiminin HDP’den uzak durması konusunda ise şunları söyledi: “HDP seçmeni, seçimleri önemli bir uğrak olarak gören, ama uzun soluklu bir demokrasi mücadelesi veren bir kesim. Dolayısıyla seçim dönemlerinde teraziyi doğru kullanıyor ve nerede yer alması gerektiğini çok iyi biliyor. Geçmiş seçimlerde bu ortaya çıktı. Örneğin, biz referanduma gittiğimizde ‘Hayır Cephesi’ örülürken diğer partilerin HDP’ye yaklaşımı üç aşağı beş yukarı yine böyleydi ama HDP orada da bu sorumluluğu aldı.”

Temelli, bu tavrın seçmenleri üzerinde olumsuz etki yaratma ihtimalinin düşük olduğunu belirtti.

‘SEÇİM MÜHENDİSLİĞİ YAPILIYOR’

100, 200 oy ile sonucu değiştirebilme olanağı bulunan yerlerde seçim mühendisliği yapıldığına da dikkat çeken Temelli  iktidarın seçmen sayılarıyla oynayarak belediyeleri kazanmaya çalıştığını öne sürdü. Temelli, Yüksek Seçim Kurulu’na 90 binin üzerinde kaydırılmış seçmen için başvuru yaptıklarını, ancak bunun sadece yüzde 6-7’sinin kabul edildiğini belirterek, “Bu kadar açık bir hile olmasına rağmen itirazların reddi,  YSK’nın da AKP’nin seçim kampanyasına katılan bir organ görünümü vermesine neden oluyor” eleştirisinde bulundu.

HDP’nin bir seçim partisi olarak yola çıktığını, ancak giderek organik bir parti olduğu yönünde değerlendirmeler yapıldığına dair bir soru üzerine de Temelli, bileşen hukukunu ortadan kaldırmaksızın, organik süreçler yaşayan bir deneyimi hayata geçirdiklerini anlattı.

YSP Eş Sözcüsü Sinan Tutal da, yerel seçim sonuçlarının  HDP’nin Türkiye partisi olması için önemli bir basamak olacağını belirtti.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.