Temelli: 1071'e bakın, Kürtleri öğrenin

Temelli: 1071'e bakın, Kürtleri öğrenin

Diyarbakır’da HDP İl Örgütü’nün çağrısıyla “Savaşa Karşı Demokratik Çözüm Mitingi” yapıldı.

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, DTK Eşbaşkanı Leyla Güven, HDK Eş Sözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit, “Kürdistan İttifakı” bileşeni partilerin başkanları, DBP Eş Genel Başkanı Mehmet Arslan, ESP Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü ve KESK Eşbaşkanı Mehmet Bozgeyik de mitinge konuşmacı olarak katıldı.

Sağlık sorunları nedeniyle kısa konuşan Leyla Güven, Kürtçe konuşmasında açlık grevi sürecinde hayatını kaybeden 9 kişinin ismini okuyarak onları andı. Güven, “Sayın Öcalan bize barış mücadelesi yürütmeye hazır mısınız dedi. Biz de diyoruz ki evet hazırız. Bu mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

Daha sonra konuşan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, “Bu ülke büyük bir kabus içinde. Bu kabusun adı Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi. Bu kabusun adı AKP-MHP bloku. Şimdi bu kabustan kurtulma zamanı. Hep birlikte faşizme karşı mücadelemizi yükselteceğiz. Ama hep birlikte demokratik müzakerenin yolunu da açacağız. Onurlu barışı, demokratik müzakereyi var etmek şimdi bizim boynumuzun borcudur” dedi.

‘SEÇİM ZAMANI KÜRTÇE KONUŞUYORLAR, SEÇİMDEN KÜRTÇEYİ UNUTUYORLAR’

Evliya Çelebi’nin “Evliyâ Çelebi Seyahatnamesi”nde yer alan “Kürdistan” kelimesinin sansürlediğini hatırlatan Temelli, şöyle devam etti:

“Seçim zamanı bu meydanda şirinlik yapıyorlar, Kürtçe konuşuyorlar, Kürdistan diyorlar. Seçim bitiyor, 31 Mart’ta, 23 Haziran’da Kürt tokadını yiyince Kürtçeyi unutuyorlar, Kürdistan’ı unutuyorlar. Şimdi gitmişler kitaplardan Kürdistan sözcüğünü çıkarıyorlar. Evliya Çelebi’ye kadar gitmişler. Evliya Çelebi’nin hatıralarında Kürdistan sözcüğünü ayıklıyorlar. Bence daha geriye gidin, 1071’e gidin. Gidin bakın Alparslan geldiğinde kim karşılamış onları. Kürdistan’ı da öğrenin, Kürtleri de öğrenin. Bunlarda tarih bilgisi yok. Bunlar tarih bilmez, bunlar halkları tanımaz. Bunlar, kültürden insandan anlamazlar. Bunlar yıkıcı; tarihi, kültürü, kentleri yıkmakla meşguller. Biz de bunlara inat tarihimize, kimliğimize, kültürümüze sahip çıkacağız.”

‘DEMOKRATİK BİR ANAYASA YAPACAĞIZ’

Yeni anayasa çağrısını yineleyen Temelli, “Demokrasi ittifakında buluşmak toplumsal uzlaşma için önemli bir adımdır bu adımı hep birlikte atacağız. Demokrasi ittifakında buluşmak bir toplumsal sözleşme yapmaktır, bir toplumsal mutabakatı var etmektir. Yan yana geleceğiz, demokratik bir anayasa yapacağız” diye konuştu.

“Eşit yurttaşlık temelinde, herkesin içinde kendini bulduğu, var olduğu bir anayasa yapacağız ve böylece barışın yolunu açacağız” diyen Sezai Temelli, “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi denilen bu uyduruk sistemden hep birlikte kurtulacağız. Bunu yaparken yol temizliği de yapacağız. Yargı bağımsızlığı, evrensel hukuk kuralları için insan hakları için mücadele edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.