'Tecavüz edenin sırtı sıvazlanıyor'

'Tecavüz edenin sırtı sıvazlanıyor'

Kadınlara yönelik taciz ve tecavüz olgusunda, devletin tecavüz eden erkeği neredeyse oturtup sırtını sıvazlayacak pozisyon yarattığını belirten kadınlar, tecavüzcüyü deşifre ederek, toplum dışına atmanın etkili bir cezalandırma yöntemi olacağını belirtti.

ANKARA - Kadına yönelik artan taciz, tecavüz ve cinayet olaylarına ilişkin yargılanan sanıkların eril hukuk kurallarıyla neredeyse ödüllendirilmesi, konunun toplumsal bir sorun haline dönüşmesine yol açtı.

Kadına yönelik şiddet ve cinsel istismar vakalarını işleyenler arasında doktor, asker, öğretmen ve diğer birçok kesimden bireylerin olması, durumun vahametini daha da arttırıyor. Tacizci ve tecavüzcülerin yargı tarafından cezalandırılmamasına dönük tepkilerini hemen her platformda yansıtmaya çabalayan Kadın Cinayetleri Durduracağız Platformu Ankara Temsilcisi Elif Aydın ve Ankara Barış İçin Kadın Girişimi üyesi Hatice Çevik, yargının yerine getiremediği adaleti toplumun kendi eliyle sağlayabileceğini belirtiyor. 

Sadece kadın cinayetleri ile ilgili değil, kadın tecavüzlerine ilişkin de mücadele yürüttüklerini dile getiren Elif Aydın, kadın tecavüzlerinin bir bakıma devlet eliyle desteklendiğinin altını çizdi. Aydın, "Çünkü, tecavüzlerin ceza yasasında hiç bir karşılığı yok. Tecavüz eden erkeği neredeyse oturtup, sırtını sıvazlayacak bir pozisyon yaratılıyor" diye belirtti. 

'Toplum karşılık veriyor, ama yasalar vermiyor'

Yaşanan tecavüz olaylarının kökenleri konusunda "cinsiyet rolleri"ne ve ona paralel işleyen "kanunlara" dikkat çeken Aydın, şu değerlendirmeyi yaptı: "Bir erkeğin tecavüz etmesi garipsenmiyor, bu şekilde daha ileri gidiyor, öldürüyor. Tabi toplum artık buna karşılık veriyor ama yasalar karşılık vermiyor. Hak ettiği cezayı almıyor. O yüzden tecavüz etmek çok normal bir şeymiş gibi geliyor. Bu aynı zamanda hükümetin politikaları ile ilgili bir durumdur. İşte 'kadının rızası var' gibi. 13 yaşındaki bir insanın nasıl rızası olabilir. Kadını tamamen kötü hissettirecek bir şekilde yaklaşılıyor." 

'Bu olayların yaşanmasının temel nedeni savaş politikaları'

Hatice Çevik ise, "Güneydoğu"da uzun yıllardır süregelen tecavüz olaylarının savaştan kaynaklı olduğunu dile getirerek, taciz, tecavüz, kadına yönelik şiddetin militarist politikalara işaret etti. Çevik, "Kadın tecavüz edilerek mağdur bırakılıyor. Tecavüzcüye ceza vererek onu cesaretlendirmektedir. Yani bu tecavüzcüye kar kalmaktadır. Genel anlamıyla bu olayların temel nedeni olarak savaş politikaları olarak belirtmek gerekiyor" diye konuştu. Bu olayların yaşanmaması için ise Çevik, şu önerilerde bulundu: "Bilinçli bir toplum yaratılmalı. Hukuk iyi işlenmeli. Eğer hukukta bu cevaplar bulunmazsa, bu tecavüzler yaşanmaya devam eder. Halen de birçoğu gizleniyor. Deşifre edilmiyor. Tecavüz edilenlerin hepsinin istatistiklerini verilmiyor. Tecavüz eden eğer kamu kuruluş veya asker ise, görev yeri başka bölgeye atama yapılarak aklanıyorlar. Ceza alması gerekirken, serbest bırakılıp ödüllendiriyor. Diğer tecavüz olaylarında da örnek teşkil ediyor. Her gün bir yenisi ekleniyor." 

BDP'nin elinde bulunan Siirt Belediyesi'nde başkan yardımcısının karıştığı tecavüz olayına da değinen Çevik, "BDP çok sert yanıt verdi. Hem görevden aldı hem de serbest bırakılmasına itiraz etti. Diğerlerinde yapılmayan bir şey yapıldı. Örnek bir davranış teşkil etti. Tecavüzcüyü cezalandırmak, toplum dışına atmak, deşifre etmek etkili bir yöntemdir" diye konuştu. DİHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum