TBB Başkanı Metin Feyzioğlu’na bir istifa çağrısı da İzmir Barosu'ndan

TBB Başkanı Metin Feyzioğlu’na bir istifa çağrısı da İzmir Barosu'ndan

Rize'de gerçekleştirdiği parti ziyaretleri sırasında yaptığı açıklamalar üzerine, TBB Başkanı Metin Feyzioğlu, İzmir Barosu delegeleri tarafından istifaya çağrıldı.

Rize’de siyasi partileri ziyaret eden ve burada açıklamalar yapan Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu’nu, Adana ve Antalya Baroları’nın ardından, İzmir Barosu TBB delegeleri de istifaya çağırdı.

Feyzioğlu’na görev ve yetkilerinin hatırlatıldığı açıklamada, “Siz, Türkiye Barolar Birliği Başkanı olarak, bu onurlu görevi hukuka aykırı olarak şahsi görüş ve amaçlarınız için kullanmaya yönelik tutum ve davranışlar içinde olamazsınız. Siz, Türkiye Barolar Birliği Başkanı olarak, yönetim kurulundan özel yetki alsanız bile, hükümet temsilcisi gibi hareket etme hak ve yetkisine sahip değilsiniz. Siz, yetkinizi aşarak ve konumunuza aykırı olarak bu surette davranma yolunu tercih etseniz dahi, biz avukatlar buna izin vermeyiz, vermeyeceğiz” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamanın satırbaşları şöyle:

BAROLAR BİRLİĞİ HİÇBİR EGEMENİN EMRİ ALTINA GİRMEMİŞTİR: Türkiye’de baroların tarihi, yürütmenin yargı üzerindeki tahakkümüne karşı mücadele ile biçimlenmiş, onurlu bir tarihtir. Barolar ve Türkiye Barolar Birliği, demokrasinin kesintiye uğradığı dönemlerde bile, demokratik tavrını ortaya koyarak, genel kurullarını toplamış, hukuktan, temel hak ve özgürlüklerin dokunulmazlığından yana olmuştur. Bu anlamda Barolar ve Barolar Birliği, hukuk ve demokrasi dışı hiçbir hareketi desteklemediği gibi, hiçbir egemenin de inisiyatifi ve emri altına girmemiştir.

FEYZİOĞLU’NA SESLENMEYİ BİR GÖREV OLARAK ADDEDİYORUZ: Sayın Feyzioğlu; öncelikle size yönelik eleştiri ve itirazlarımızın, yalnızca Rize’de yaptığınız siyasi parti ziyaretlerinden kaynaklandığını düşünme kolaylık ve rahatlığına düşerseniz, yanlış bir değerlendirme içinde olduğunuzu bilmelisiniz ki meslektaşlarınız olarak hiçbirimiz o düşüncede değiliz.
Yani Sayın Feyzioğlu; Rize’de sarf ettiğiniz sözler bardağı taşıran son damladan başka bir şey değildir; ancak geçmişte sergilediğiniz duruşunuzun açık ve öz ifadesidir.

Sayın Feyzioğlu, şimdi tüm hak ihlallerini göz ardı ederek bir ötekileştirmeden, düşmanlaştırmadan söz ediyorsunuz ya; keşke bu ötekileştirmeyi hesaba katsaydınız da, mesleklerini müvekkillerinin savunmalarını görev bilinci içinde ve ağır sorumlulukla yerine getirmeyi hedefleyen meslektaşlarınızı örgüt üyesi diye damgalamasaydınız.

En çok sahip çıkmanız gereken ve çağdaş ceza hukukunun temelini oluşturan masumiyet karinesini bir hukuk örgütü başkanı olarak ayaklar altına almasaydınız, size muhalif olan herkesi devlet düşmanı olarak nitelendirmeseydiniz.

HÜKÜMET TEMSİLCİSİ GİBİ DAVRANMA HAKKINA SAHİP DEĞİLSİNİZ: Bugüne kadar hukuka ve avukatlık mesleğine karşı göstermiş olduğunuz bu tavır, biz avukatları temsil etmediğinizi göstermesinin yanı sıra, Barolar ve Türkiye Barolar Birliği’nin onurlu tarih ve duruşuna yakışmıyor olup, hukuk devleti gereklerine de aykırıdır.

Size, görev ve yetkilerinizi bir daha hatırlatmak isteriz. Siz, Türkiye Barolar Birliği Başkanı olarak, bu onurlu görevi hukuka aykırı olarak şahsi görüş ve amaçlarınız için kullanmaya yönelik tutum ve davranışlar içinde olamazsınız. Siz, Türkiye Barolar Birliği Başkanıolarak, yönetim kurulundan özel yetki alsanız bile, hükümet temsilcisi gibi hareket etme hak ve yetkisine sahip değilsiniz. Siz, yetkinizi aşarak ve konumunuza aykırı olarak bu surette davranma yolunu tercih etseniz dahi, biz avukatlar buna izin vermeyiz, vermeyeceğiz.

İSTİFA ETMENİN ONURLU BİR DAVRANIŞ OLDUĞUNU HATIRLATIRIZ: Tüm bu gerçekler karşısında, üstlendiğiniz görevin gereklerini layıkıyla ve hukuka uygun bir surette yerine getirebileceğiniz konusunda güvensizliğimizi belirterek birçok baro delegesinin güvensizlik açıklaması yaptığı bir ortamda, istifa etmenin onurlu bir davranış olduğunu size hatırlatır, sizi gereğini yapmaya davet ederiz.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.