Taybet İnan, vurulduğu sokakta anıldı

Taybet İnan, vurulduğu sokakta anıldı

Şırnak'ın Silopi ilçesinde 2015 yılındaki sokağa çıkma yasağı sırasında öldürülen Taybet İnan için, ölüm yıl dönümünde anma etkinliği düzenlendi.

Şırnak’ın Silopi ilçesinde 14 Aralık 2015 tarihinde ilan edilen sokağa çıkma yasağının 5’inci gününde öldürülen ve cansız bedeni 7 gün boyunca sokakta bekletilen Taybet İnan, ikinci ölüm yıl dönümünde anıldı.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre, Özgür Kadın Hareketi’nin (TJA) düzenlediği anmaya; HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eşsözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit, HDP Şırnak Milletvekili Leyla Birlik, Barış Anneleri Meclisi ve çevre ilçelerden gelen kadınlar katıldı.

Taybet İnan’ın öldürüldüğü yere karanfil bırakan kadınlar, açıklama yaptı. Açıklamada konuşan Barış Annesi Emine Deniz, “Taybet Ana da bizler gibi barış istiyordu. Elinde ne silah ne de başka bir şey vardı. Ona bu yapılanı kınıyoruz bu yapılanı da sonsuza kadar unutmayacağız” dedi.

KEMALBAY’IN KONUŞMASI ENGELLENMEK İSTENDİ

HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay’ın konuşması polisler tarafından engellenmek istendi. Engellemelere rağmen konuşmasına başlayan Kemalbay, İnan’ın cenazesinin günlerce sokak ortasında bekletilmesini “insanlık krizi” olarak değerlendirdi.

Kemalbay, “Halkı sindirmeye yönelik büyük bir müdahaleyle karşılaştık. Burada Taybet Ana evinden komşusuna giderken keskin nişancılar tarafından vuruldu. Kendine yardıma gelen kayınbiraderi katledildi, eşi de yaralandı. Burada onun cenazesi 7 gün 7 gece sokakta kaldı. Bizler bunun hesabını elbet soracağız” diye konuştu.

‘KİMSE HESAP SORMAMIZA ENGEL OLAMAYACAK’

Kemalbay, “Taybet Ana’nın toprakla buluşmasını bile engellediler. Devletin bütün tankları ve silahlarıyla halkı sindirme müdahalesiyle karşılaştık. O müdahalenin en önemli parçalarından biri, Taybet Ana’nın keskin nişancılar tarafından öldürülmesiydi. Kimse katliamın hesabını sormamıza engel olamayacaktır” ifadelerini kullandı.

Kemalbay’ın konuşması sırasında anmayı engellemek isteyen polislerle, HDP Şırnak Milletvekili Leyla Birlik arasında tartışmalar yaşandı. Kemalbay’ın yaptığı konuşmalar ardından kadınlar, polisin engellemesini, slogan ve zılgıtlarla protesto etti. Kadınlar, daha sonra, Taybet İnan’ın evine geçti.

GÜVEN: TAYBET ANA SEMBOL OLDU

Taybet İnan’ın evinde konuşan DTK Eşbaşkanı Leyla Güven, “Taybet Ana, Kürdistan direnişinde yaşamını yitirdiğinde bir sembol oldu. Bu bizim değil, Türk devletinin ayıbıdır. Biz buradayız, Silopi’deki direnişi anıyoruz” şeklinde konuştu.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.