'Taslak' iddiaları: Baraj değişecek, seçim kurulunda kıdem aranmayacak

'Taslak' iddiaları: Baraj değişecek, seçim kurulunda kıdem aranmayacak

Siyasi partiler ve seçim yasalarında yapılacak değişikliklerle ilgili bugün iktidara yakın medyada yeni iddilar gündeme geldi.

İktidarın yeni bir seçim öncesinde yasalarda yeni düzenlemeler yapacağı yönündeki beklentiyle ilgili bugün medyaya yeni iddialar yansıdı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın da bir sunumla bilgilendirildiği belirtilen iddialar şöyle:

SEÇİM BARAJI YÜZDE 7

Yüzde 10’lik seçim barajının yüzde 7’ye indirilmesi görüşü ön plana çıktı. Cumhurbaşkanı’nın başkanlığında yapılan toplantıda, özellikle yüzde 10’luk seçim barajı konusunda sıfır baraj, yüzde 5 baraj ve yüzde 7 baraj olmak üzere üç ayrı alternatif üzerinde çalışma yapılmıştı. Cumhurbaşkanın da olumlu görüş bildirdiği toplantıda, barajın yüzde 7’nin altına indirilmemesi konusunda görüş birliğine varıldı. MHP’nin itiraz ettiği daraltılmış bölge seçim sistemi önerisi ise rafa kaldırılarak yerine büyükşehirlerdeki seçim çevresi sayısının artırılması gündeme geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da bu formüle sıcak baktığı belirtildi.

MUHTARLIK SEÇİMLERİ FARKLI TARİHLERDE

Muhtarlık seçimlerinin belediye seçimlerinden ayrılması konusunda da çalışma yapıldı. Buna göre önümüzdeki mahallî seçimlerden itibaren, muhtarlık seçimlerinin bundan sonra mahallî seçimlerden altı ay sonra yapılması önerilecek. Bu konuda anayasa değişikliği gerektiğinden, muhalefet partilerinin desteği aranacak.

SONRADAN KURULAN PARTİLER, PARTİ DEĞİŞTİREN VEKİLLER

AK Parti’nin çalışmaları sırasında milletvekillerinin parti değiştirmesinin zorlaştırılması da tartışılmıştı. Ancak yapılan değerlendirmelerde, milletvekillerinin parti değiştirmesine engel getirilmesinin doğru olmayacağı kanaatine varıldı. Bunun yerine, TBMM’de sonradan oluşan parti gruplarının Meclis komisyonları ve başkanlık divanında temsil edilemeyeceklerine yönelik düzenleme yapılacağı öne sürüldü. Sonradan kurulan parti gruplarına, Meclis yönetiminde ve komisyonlarda görev verilmeyecek. Grup kurmak, seçime katılma şartı olmaktan çıkarılacak.

SEÇİM KURULUNDA ‘EN KIDEMLİ HÂKİM’ ŞARTI KALKIYOR

İl ve ilçe seçim kurulu başkanlığı için yasada yer alan o ildeki ‘En kıdemli hâkim olma’ şartı da değiştirilecek. Seçim Kurulu Başkanlığı için en kıdemli hâkim olma şartı aranmayacak, bu göreve kimin getirileceğini YSK belirleyecek.

HAZİNE YARDIMI ZORLAŞIYOR

Siyasi partilerin Hazine yardımından yararlanması zorlaştırılacak. Hazine yardımı için 'terörle bağlantılı olmamak' gibi kriterler konulacak. Buna uymadığı öne sürülen partilerin Hazine yardımı kesilecek. AK Parti ve MHP’de, HDP’ye verilen Hazine yardımıyla ilgili çeşitli görüşler dile getiriliyordu. 

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.