'Tarihi yapılar çok, hangisine bekçi koyayım'

'Tarihi yapılar çok, hangisine bekçi koyayım'

İkinci yüzyıldan bu yana ayakta kalmayı başaran tarihi Nemrut Tahtı, yok olma ile yüz yüze bırakıldı.

URFA - Tarihsel birikimi ile birçok medeniyete beşiklik eden Urfa'da, uygarlıkların izlerini taşıyan tarihi yapıtlara gereken ilgi ve bakım gösterilmiyor. İkinci yüzyıldan bu yana ayakta kalmayı başaran ve kent merkezine yaklaşık 10 kilometre mesafede bulunan tarihi Nemrut Tahtı, yok olma tehlikesi ile yüz yüze bırakılırken, çevresinde bulunan mağaralar ise "uyuşturucu" mekanlarına çevrildi. Tarihi alanda bulunan ve Süryani yazıtların nakşedildiği antik taşların üzerine kazılan isimler de, geçmişten günümüze kalan tarihi tahrip ediyor. Kazene köyüne yakın mesafede bulunan ve Nemrut'un Mezarı olarak da bilinen tarihi yapıta gidebilecek herhangi bir yol götürülmüş değil. Yaklaşık yarım saatlik yürüyüşle ulaşılan tarihi mekanda yaşanan doğa talanından nasibini almış durumda.

i-1-835.jpg

Tarihi yapıların çokluğundun bunalan Kültür ve Turizm müdürü!

Tarihi yapının tahrip edilmesi ve koruma altına alınmaması ilişkin konuşan Urfa İl Kültür ve Turizm Müdür vekili Aydın Aslan, bölgenin koruma altına alınmamasını arkeologların söz konusu alan ile çalışma yapmamasıyla gerekçelendirerek, "Nemrut Tahtı, çok geniş bir sit alanı. Burada kazı çalışması yapmamız için hiçbir arkeolog hocası gelip başvuru da bulunmuyor. Urfa'da 500 tane arkeolojik sit alanı var hangi birinde çalışma yapalım? 500 tane arkeolojik sit demek, 500 tane profesör demek" diye konuştu. Nemrut Tahtı'nın Kültür Bakanlığı kayıtlarında "Deyr Yakup Manastırı" olarak geçtiğini söyleyen Aslan, tarihi mekana gidebilecek bir yol güzergahına ihtiyaç olduğunu da sözlerine ekledi. Tarihi mekanların çokluğundan da sitem eden Aydın, "Şuanda 2 bin 500 tane tescili yapı var. Hangisine bekçi koyayım. Nemrut'un Tahtı da 2 bin 500 sit alanından sadece biri" demesi dikkat çekti.

ENGİN EREN / DİHA

i-2-430.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.