Tanrıkulu’ndan Soylu’ya: Dereli’nin ölümüyle ilgili inceleme başlatıldı mı?

Tanrıkulu’ndan Soylu’ya: Dereli’nin ölümüyle ilgili inceleme başlatıldı mı?

CHP’li Sezgin Tanrıkulu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya Şerali Dereli’nin öldürülmesiyle ilgili soruşturma ve inceleme başlatılıp başlatılmadığını sordu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Hakkâri’nin Yüksekova İlçesi’ne bağlı Esendere Beldesi’nin bağlı Awyan (Duranlar) köyünde Şerali Dereli’nin (61) 29 Ekim’de evinin 50 metre ilerisinde askeri operasyon sırasında öldürülmesini İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya sordu.

Tanrıkulu önergede, Şerali Dereli’nin oğlu Ali Dereli’nin basına yansıyan “Babam sağken darp ediliyordu. İlk önce dövdüler, sonra katlettiler” beyanı ile Dereli’nin öldürülmesiyle ilgili basına yansıyan bilgilere yer verdi.

Tanrıkulu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya şu soruları yöneltti:

“*Hakkâri Yüksekova İlçesine bağlı Esendere Beldesi’nin Duranlar Köyünde, 29 Ekim Perşembe Günü evinin 50 metre ilerisinde bulunan ahırdaki atlarına bakmaya giden 61 yaşındaki Şerali Dereli’nin, askerlerin açtığı ateş sonucu yaşamını yitirdiği iddiaları doğru mudur?

*Hakkâri Yüksekova İlçesine bağlı Esendere'de askerler tarafından yaşamını yitirdiği iddia edilen 61 yaşındaki Şerali Dereli’nin oğlu Ali Dereli'nin, ‘Babam sağken darp ediliyordu. İlk önce dövdüler, sonra katlettiler’ ifadeleri göz önüne alındığında, Şerali Dereli'nin hayatta iken darp edildiği iddiaları doğru mudur? İddialar doğru ise, darp eden kişi ya da kişiler kimlerdir?

*Şerali Dereli'nin ölümüne ilişkin iddialar dâhilinde inceleme ve soruşturma başlatılacak mıdır ya da başlatılmış mıdır? Başlatılmışsa, akıbeti nedir?

*29 Ekim 2020 tarihinde köyün yaklaşık 50 metre ilerisine giden Şerali Dereli'nin bağlı olan atlarını ahıra koyduğu, aynı gün saat 18.00 civarında askerlerin Şerali Dereli'yi taradığı hatta yanında olduğu atı ve tayı da birlikte katlettiği iddiaları doğru mudur?

*Şerali Dereli’nin oğlu Ali Dereli'nin annesi ile birlikte yaşananların akabinde babasının yaşamını yitirdiği noktaya gitmek istedikleri ancak askerlerce engelledikleri iddiası doğru mudur?

*Anılan iddialar ile ilgili olarak kamuoyuna açıklama yapılacak mıdır?

*Şerali Dereli'ye ateş açarak öldürenlerin ivedi olarak belirlenmesi için yetkili mercilere yapılan başvuruların akıbeti nedir?”

Etiketler : , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.