Tanrıkulu: Bu açıklamamı haberleştirebilecek gazeteciler cezaevinde

Tanrıkulu: Bu açıklamamı haberleştirebilecek gazeteciler cezaevinde

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü vesilesiyle yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada,  Freedom House 2018 Özgürlükler Raporu ve Özgür Gazeteciler İnisiyatifi'nin (ÖGİ) 2018 raporunun verilerine değinen Tanrıkulu, "Ne yazık ki bu basın açıklamamı bile haberleştirebilecek gazetecilerin çoğu, AKP’nin siyasi ve polisiye engellemeleri yüzünden artık çalışamıyor" dedi.  Tanrıkulu, "Çünkü 2013 yılından itibaren AKP’ye biat etmeyen, iktidarın propagandasını yapmayı reddeden yüzlerce, hatta binlerce gazeteci işsiz bırakıldı. AKP, kendisine biat etmeyen gazetecileri işsiz bırakmak için öncelikle onların çalıştığı kurumları kapattı" diye belirtti. 

‘TÜRKİYE’DE BASIN ÖZGÜRLÜGÜ YOK’

Tanrıkulu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Türkiye’de basının özgür olduğu yönündeki açıklamasını eleştirerek, “Ulusal ve uluslararası kuruluşların tamamı açısından Türkiye’de basın özgürlüğünün ortadan kalktığı gerçeği artık üzerinde tartışılmaya bile gerek duyulmayacak kadar sabittir" diye ekledi.

TÜRKİYE BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNDE 157’NCİ SIRADA

Tanrıkulu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Freedom House 2018 Özgürlükler Raporu’na göre,  Türkiye, 2018 yılı itibariyle 180 ülke arasında 157’nci sırada. Aynı örgüte göre, Türkiye son üç yılda üst üste en fazla gazeteciyi hapseden ülke. Türkiye, tutuklu gazeteci sayısı bakımından, Gazeteci Cemal Kaşıkçı’yı hunharca katleden Suudi Arabistan’ı bile geçmiş durumda."

BİN 954 BASIN KARTI İPTAL EDİLDİ

Tanrıkulu, Özgür Gazeteciler İnisiyatifi tarafından hazırlanan 2018 raporundaki verilere de yer verdi ve şunları dile getirdi: "141 gazeteci gözaltına alındı. 64 gazeteci tutuklandı. 7 gazeteciye soruşturma açıldı. 71 gazeteciye dava açıldı. 521 gazeteci yargılandı, 121 gazeteciye hapis ve para cezası verildi. 2 televizyona 1 milyon 80 bin TL para cezası, 1 TV’ye 5 program cezası, 1 TV’ye ise reklam cezası verildi. 14 ajans ve gazete internet siteleri BTK tarafından defalarca engellendi. 1 Ocak 2016 ile 29 Kasım 2018 tarihleri arasında bin 954 sarı basın kartı iptal edildi. 4 basın yayın kurumu kapatıldı. 1 gazeteye ve bir matbaaya kayyum atandı. 1 gazeteci sınır dışı edildi. 4 basın kuruluşu polisler tarafından basıldı. 54 gazeteci işten atıldı (bazıları istifa etti) 1 gazeteci öldürüldü (Cemal Kaşıkçı). 42 gazeteci yıl içinde serbest bırakıldı. 31 Aralık 2018 itibariyle cezaevlerinde 171 gazeteci tutuklu ve hükümlü olarak bulunuyor.”

Etiketler : , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.