Suudi istihbaratçıların listesi deşifre oldu, polis içinde kutular olan siyah aracın peşinde

Suudi istihbaratçıların listesi deşifre oldu, polis içinde kutular olan siyah aracın peşinde

Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesi olayına karıştığı belirtilen ve Suudi istihbaratçı olduğu öne sürülen 15 kişinin kimlik bilgileri deşifre edildi.

Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosluğu’na 2 Ekim’de girdikten sonra ortadan kaybolan Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı soruşturmasında yeni bilgilere ulaşıldı. Aynı gün İstanbul’a gelerek konsolosluğa geçen ve akşam saatlerinde özel uçakla Türkiye’den ayrılan 15 kişinin kimlik bilgileri basına yansıdı.

Kaşıkçı’nın nişanlısı Hatice Cengiz ise Washington Post’a açıklamalarda bulundu.

İÇİNDE ÇOK KUTU OLAN SİYAH ARAÇ

İngiliz The Guardian gazetesi polisin, kamera kayıtlarında görüntülenen ve içinde çok sayıda kutunun olduğu siyah renkte bir aracı aradığını öne sürdü. Kaşıkçı’nın konsolosluğa girişinden iki saat sonra konsolosluk binasını terk eden aracın Kaşıkçı’nın ‘parçalarını’ taşıdığından endişe edildiği ifade edildi. The Guardian’a konuşan bir Türk yetkili, siyah aracın 6 araçlık bir konvoyun parçası olduğunu söyledi.

HIZLI VE KARMAŞIK BİR OPERASYON

ABD’nin önde gelen gazetelerinden New York Times’a konuşan ve ismi açıklanmayan Türk yetkili ise suikastın ‘hızlı ve karmaşık’ bir operasyon şeklinde tamamlandığını ve Kaşıkçı’nın iki saat içerisinde öldürüldüğünü anlattılar. Suudi infaz timinin sadece bu cinayet için getirdiği testere ile Kaşıkçı’yı öldürüp parçalara ayırdığını vurgulayan yetkili, yaşananların yönetmen Quentin Tarantino’nun filmlerine benzediğini “Pulp Fiction filmi gibi” sözleriyle aktardı.
David D. Kirkpatrick ve Carlotta Gall imzalı haberde gazete, Türk yetkilinin, Kaşıkçı’nın öldürülme kararının üst düzey Suudi liderlerden geldiğini çünkü bu denli karmaşık bir operasyona alt seviyelerde yetkililerin onay veremeyeceğini söylediğini yazdı.

Kaşıkçı’nın geldiği gün iki charter uçağıyla 15 Suudi’nin Türkiye’ye giriş yaptığı ve bu kişilerin de aynı gün Türkiye’yi terk ettikleri ifade edildi. Yetkili, bu ekiptekilerden birinin otopsi uzmanı olduğunu belirterek, “Orada vücudu parçalara ayırmak için bulunuyordu muhtemelen” dedi.

5 AY ÖNCE TANIŞMIŞLAR

Öte yandan Cemal Kaşıkçı’nın nişanlısı Hatice Cengiz, Kaşıkçı’nın yazarı olduğu ABD merkezli The Washington Post gazetesine konuştu. Pazartesi günü, Kaşıkçı konusunda Türk polisiyle ikinci kez görüştüğünü söyleyen Cengiz, DNA örnekleri için Kaşıkçı’nın bazı kişisel eşyası ve kıyafetlerini Türk yetkililere teslim ettiğini belirtti.

Cengiz, Kaşıkçı’yla mayıs ayında Ortadoğu konulu bir konferansta tanıştığını söylerken, The Washington Post, “Çift, mayıs ayında bir konferansta tanıştı. Cengiz, Basra Körfezi ülkeleriyle ilgileniyordu ve Kaşıkçı’nın çalışmalarına önceden de hayran olduğunu söyledi. Kaşıkçı konferansta konuşmacıydı, Cengiz ona bir soru sordu. Daha sonra Cengiz onunla daha detaylı konuşmak istediğini söyledi. Köşeye oturdular ve konuşmaya başladılar” ifadelerini kullandı. Hatice Cengiz’in ifadelerine göre, konferanstan sonra iletişimde kalan Kaşıkçı ve Cengiz arasındaki görüşmeler giderek sıklaştı.

Cengiz’in babasının evliliğe, Kaşıkçı’nın Cengiz’den 23 yaş büyük olması nedeniyle ilk etapta olumsuz baktığı, geçen ay Kaşıkçı’nın kendisini ziyaret etmesinin ardından evliliğe rıza gösterdiği ifade edildi. 59 yaşındaki Kaşıkçı’nın 36 yaşındaki Cengiz’e kısa süre önce bir apartman dairesi aldığı ve evlilik hazırlığı yaptığı belirtildi. Hatice Cengiz, Kaşıkçı’nın konsolosluğa girmeden kısa süre önce ‘bir şeylerin’ olacağı düşüncesiyle endişeli olduğunu söyledi.

BBC’YE ENDİŞELERİNİ ANLATMIŞ

Kaşıkçı’nın kaybolmadan 3 gün önce Londra’daki bir konferans sonrasında İngiliz BBC’ye mülakat verdiği de ortaya çıktı. Kaşıkçı, röportajda da, “Suudi Arabistan’da büyük bir değişim yaşanıyor. Bu daha önce hiç görmediğimiz bir şey. Eleştiri yapan gazeteciler tutuklanıyor. Tutuklananlar muhalif bile değil. Bu olaylar insanları korkutuyor” diyor.. Birçok arkadaşının sebepsiz tutuklandığını duyduğunu ve bu nedenle Suudi Arabistan’a dönmediğini dile getiriyor.

O GÜN GELEN 15 KİŞİ

Sabah gazetesinin haberine göre; 2 Ekim’de HZ SK1 ve HZ SK2 kuyruk numaralı iki ayrı Gulfstream IV tipi özel jetle Riyad’dan kalkıp Atatürk Havalimanı’na inen ve Suudi istihbaratçı olduğu öne sürülen kişiler ise şunlar:

1 – Meshal Saad M Albostani (1987 doğumlu): Saat 01:45’te pasaport noktasından geçti. Wyndham Grand Hotel’de kaldı. Sky Prime Aviation adlı şirkete ait özel jetle 21:46’da pasaporttan geçti.

2- Salah Muhammed A Tubaigy (1971 doğumlu): Atatürk Havalimanı’na 2 Ekim’de 03:38’de Sky Prime Aviation adlı şirkete ait özel jetle geldi. Mövenpick Hotel’de kaldı. Saat 20:29’da yine özel jetle ayrıldı.

3- Naif Hassan S. Alarifi (1986 doğumlu): Tarifeli uçakla geldi, saat 16:12’de pasaporttan geçiş yaptı. Wyndham Grand Hotel’de kaldı. Saat 21:45’te Sky Prime Aviation adlı şirkete ait özel jetle dönmek üzere çıkış yaptı.

4- Muhammed Saad H. Alzahrani (1988 doğumlu): Atatürk Havalimanı’na tarifeli uçakla geldi, saat 16:29’da pasaporttan geçiş yaptı. Wyndham Grand Hotel’de kaldı. Saat 21:44’te yine Sky Prime Aviation adlı şirkete ait özel jetle dönmek üzere pasaporttan geçti.

5- Mansur Othman M. Abahüseyin (1972 doğumlu): Atatürk Havalimanı’na tarifeli uçakla geldi, saat 16:13’te pasaporttan giriş yaptı. Wyndham Grand Hotel’de kaldı. Saat 21:45’te pasaporttan çıkış yaptı.

6- Halid Aedh G. Altaibi (1988 doğumlu): Atatürk Havalimanı’na tarifeli uçakla geldi, saat 01:44’te pasaporttan giriş yaptı. Wyndham Grand Hotel’de kaldı. 20:28’de pasaporttan kontrolünden geçerek ayrıldı.

7- Abdulaziz Muhammed M. Alhawsawi (1987 doğumlu): Atatürk Havalimanı’na tarifeli uçakla geldi, saat 01:43’te pasaporttan giriş yaptı. Wyndham Grand Hotel’de kaldı. Sky Prime Aviation adlı şirkete ait özel jetle dönmek saat 20:28’de pasaporttan geçti.

8- Waleed Abdullah M. Alsehri (1980 doğumlu): Atatürk Havalimanı’na Sky Prime Aviation adlı şirkete ait özel jetle geldi, saat 03:41’de giriş yaptı. Mövenpick Hotel’de kaldı. Yine özel jetle dönmek üzere saat 17:44’te ayrıldı.

9- Türki Müşerref M. Alsehri (1982 doğumlu): Özel jetle geldi, saat 03:39’da pasaporttan giriş yaptı. Mövenpick Hotel’de kaldı. Yine özel jetle dönmek üzere saat 17:44’te çıkış yaptı.

10- Thaar Ghaleb T. Alharbi (1979 doğumlu): Atatürk Havalimanı’na Sky Prime Aviation adlı şirkete ait özel jetle geldi, saat 03:41’de giriş yaptı. Mövenpick Hotel’de kaldı. Saat 17:44’te özel jetle döndü.

11 – Maher Abdulaziz M. Mutreb (1971 doğumlu): Atatürk Havalimanı’na özel jetle geldi, saat 03:38’de pasaporttan giriş yaptı. Mövenpick Hotel’de kaldı. 17:49’da ayrıldı.

12- Fahad Shabib A. Albalawi (1985 doğumlu): Sky Prime Aviation adlı şirkete ait özel jetle geldi. Mövenpick Hotel’de kaldı. Özel jetle dönmek üzere saat 17:46’da gitti.

13- Badr Lafi M. Alotaibi (1973 doğumlu): Atatürk Havalimanı’na Sky Prime Aviation adlı şirkete ait özel jetle geldi, saat 03:41’de pasaporttan giriş yaptı. Mövenpick Hotel’de kaldı. Yine özel jetle dönmek üzere saat 17:44’te çıkış yaptı.

14- Mustafa Muhammed M. Almadani (1961 doğumlu): Atatürk Havalimanı’na Sky Prime Aviation adlı şirkete ait özel jetle geldi, saat 03:41’de pasaporttan giriş yaptı. Mövenpick Hotel’de kaldı. Tarifeli uçakla gitmek üzere saat 00:18’de gitti.

15- Saif Saad Q Alqahtani (1973 doğumlu): Atatürk Havalimanı’na Sky Prime Aviation adlı şirkete ait özel jetle geldi, pasaporttan saat 03:41’de giriş yaptı. Mövenpick Hotel’de kaldı. Tarifeli uçakla gitmek üzere saat 00:20’de pasaporttan çıkış yaptı.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.