Suudi Arabistan'dan Esad'a: Daha erken!

Suudi Arabistan'dan Esad'a: Daha erken!

Suudi Arabistan, Suriye yönetiminin Arap dünyası ile ilişkilerinde normalleşme sürecini yavaşlatacağının sinyalini verdi. Suudi Dışişleri Bakanı Adil el Cubeyir, "Normalleşme için henüz erken" dedi.

Suriye yönetiminin Arap dünyası ile ilişkilerinin normalleşme sürecinde Suudi Arabistan’dan geri adım geldi. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el Cubeyir, ‘Şam’la diplomatik ilişkilerin normalleşmesi ve Suriye’nin Arap Birliği’ne dönüşü için henüz erken olduğunu’ söyledi; gerekçe olarak da ‘siyasi süreçte ilerleme sağlanmaması’nı gösterdi.

Cubeyir, “Elçiliğimizi yeniden açmamız siyasi süreçte ilerlemeye bağlı, dolayısıyla hâlâ erken” dedi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile ortak basın toplantısında konuşan Cubeyir, Suriye’ye istikrar gelmeden herhangi bir yeniden inşa girişimine katkıda bulunmayacaklarını belirtirken, Suriye’nin Arap Birliği üyeliğinin yeniden kabul edilmesi için erken olduğu görüşünü savundu.

NE OLMUŞTU?

Suudi Arabistan’a yakınlığıyla tanınan Sudan Devlet Başkanı Ömer el Beşir’in Aralık 2018’de Şam’ı ziyaret etmesi, yine Suudi müttefiki olan Birleşik Arap Emirlikleri ile Bahreyn’in Şam büyükelçiliklerini açması, Suriye yönetiminin Arap Birliği’ne dönüş adımları olarak yorumlanmıştı.

Ancak Washington Post gazetesi dün, ABD’nin Arap müttefiklerini böyle bir adım atmamaları konusunda ‘uyardığını’ ve mevcut koşullarda Suriye’nin yeniden inşasına katılmaları halinde, Esad yönetimine karşı yürürlükte olan yaptırımların normalleşme adımı atacak ülkelere karşı da işleyeceği tehdidinde bulunduğunu yazmıştı.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.