Suruç İçin Adalet Platformu: Bir yanımız eksik

Suruç İçin Adalet Platformu: Bir yanımız eksik

Suruç İçin Adalet Platformu, 33 kişinin yaşamını yitirdiği Suruç Katliamı'nın 4'ncü yıl dönümünde bir açıklama yaptı.

Kobanê’ye çocuklara oyuncak götürmek için Urfa’nın Suruç ilçesi Amara Kültür Merkezi’nde 20 Temmuz 2015 tarihinde Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) öncülüğünde bir araya gelenlere yönelik IŞİD’in canlı bombalı saldırısının üzerinden 4 yıl geçti. Suruç Katliamı’nın 4’ncü yıldönümünde Suruç İçin Adalet Platformu, yaşamını yitiren 33 kişiyi anarken, “Bir yanımız eksik, Amara Kültür Merkezi bahçesinde bıraktığımız 33 düş yolcumuz için adalet hâlâ uzak” dedi.

‘GÖSTERMELİK OLARAK AÇILAN DAVALAR VAR’

Suruç İçin Adalet Platformu, Suruç Katliamı’yla ilgili açılan davada bir sonuç alınmadığını söyledi. Suruç İçin Adalet Platformu yaptığı açıklamada, “Göstermelik olarak birkaç polis hakkında açılan soruşturma ve davalar, devletin işlediği suçu aklamaktan başka bir amaca hizmet etmiyor. Suruç Ana Davası, tüm itirazlarımıza rağmen Hilvan Cezaevi kampüsünde görülmeye devam ediyor. Birçok şehirden Urfa’ya gelerek adalet arayışını sürdürenler, olağanüstü önlemler ve jandarma baskısı altında duruşma salonlarına girebiliyor, yine ailelerin davaya ilişkin açıklama yapması dahi jandarma zoruyla engelleniyor. Fakat yılmadan davayı takip etmeye devam ediyorlar. Her defasında şu çığlık yükseliyor duruşma salonlarından: Bu kadar önlemi çocuklarımızı korumak için alsaydınız bu katliam gerçekleşmezdi!” dedi.

Katliam davasında 10. celsenin geride kaldığı hatırlatılan açıklama şöyle devam etti: “Katliamın yargı önüne çıkarılabilmiş tek sanığı olan Yakup Şahin’in duruşmada hazır edilmesi talebimiz önce mahkemece kabul edildi, fakat celse arasında ‘bilmediğimiz bir nedenle’ bu karardan dönülerek SEGBİS’le duruşmaya katılmasına karar verildi. Amara Kültür Merkezi’ni gören kamera görüntüleri ancak üç buçuk yıl sonra dosyaya getirtilebildi, gelen görüntülerin ise katliamdan sonraki beş saatlik kısmının kesildiği ortaya çıktı. Katliam günü halk tarafından yakalanarak polise teslim edilen fakat polis tarafından hiçbir işlem yapılmayarak serbest bırakılan ve devamında hakkında takipsizlik kararı verilen Abdullah Ömer Aslan, ısrarlı taleplerimiz sonucu duruşmada tanık olarak dinlendi. Tüm ifadeleri çelişkili olan, imam olmasına rağmen ikindi namazı saatini dahi bilmediği ortaya çıkan, Suruç’a geldiği motorunun satışını bir polis memurunun yaptığını bildirmesine rağmen kim olduğunu dahi hatırlamayan Abdullah Ömer Aslan hakkında suç duyurusunda bulunulması talebimiz mahkeme tarafından kabul görmedi.”

‘DAVANIN KAPANMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ’

Suruç İçin Adalet Platformu, katliamın üstünün kapatıldığını söyledi. Platformu açıklamasını şöyle sürdürdü: “Bu ülkede iğneyle kuyu kazar gibi sürdürüldüğünü biliriz adalet mücadelesinin. Bizler de aynı yöntemle adım adım bu yolu yürümeye devama edeceğiz, tüm çabalara rağmen bu davanın kapatılmasına izin vermeyeceğiz. Katliamın üzerini örtmeye çalışanlar, aynı zamanda mağdurlarını da susturarak Suruç’u unutturmak istiyor. Geçtiğimiz dört yılda, Suruç’un mağdurları, aileleri, avukatları gözaltına alındı, tutuklandı. Yapılan, yapılmak istenen anma ve etkinlikler her yıl olduğu gibi yasaklamalar, polis saldırısı ve gözaltılarla engellenmek istendi/isteniyor. Suruç’ta ve tüm katliamlarda adalet sağlanana kadar, en küçük sorumluluğu dahi olan kim varsa yargılanana kadar katillerin peşini bırakmayacağız. “Suruç için adalet, herkes için adalet” şiarını rehber edinecek, bu topraklarda gerçek adaletin boy vermesi için daha fazla çalışacak, daha fazla mücadele edeceğiz. Tüm yasaklamalar ve engellemelere rağmen Suruç’ta ve tüm katliamlarda yitirdiklerimizi unutmayacak, unutturmayacağız.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.