Suriyeliler güler yüzlü esnafı tercih ediyor

Suriyeliler güler yüzlü esnafı tercih ediyor

Yüksek Lisans öğrencisi Abdullah Yousef, İzmir’de yaşayan 400 Suriyeli’nin alışveriş alışkanlıklarını inceledi.

Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Bölümü yüksek lisans öğrencisi Abdullah Yousef, “İzmir İlinde İkamet Eden Suriyeli Göçmenlerin Hızlı Tüketim Mallarını Satın Alma Alışkanlıkları ve Bir Uygulama” isimli tezinde 400 Suriyeli ile anket yaptı ve onların alışveriş alışkanlıklarını inceledi.

2018 yılında yapılan araştırmaya katılanlara market tercihlerinin nedeni sorulduğunda 400 kişiden 78’i “marketin yakınlığı”, 72’si “fiyatların ucuz olması”, 110’u da “satıcının güler yüzlü olması” dedi. 140 kişi ise marketi “Suriye ürünlerini bulduğu için” tercih ettiğini söyledi. Katılımcılarının 346’sı alışveriş yaparken satıcının tavrına önem verdiğini belirtirken, “fiyat, satıcının tavrından daha önemli” diyenlerin sayısı 54 oldu.

Araştırmaya katılanların 34’ü mahalle bakkalından, 35’i hipermarketten, 94’ü Suriyeli bakkaldan, 236’sı ucuz ürün satan market zincirlerinden ve sadece 1 kişi de internetten alışveriş yaptığını söyledi.

Araştırmaya katılanların 227’si günlük, 173’ü haftalık alışveriş yaptıklarını belirtti. 286 kişi  alışverişe yaya olarak gidiyor, 104 kişi toplu taşıma kullanıyor, 10 kişi de market servisi…

Araştırmaya katılanların 257’si ücretli çalışan, 122’si çalışmıyor, 21’i ise kendi hesabına çalışıyor. Katılımcılardan 8 kişinin aylık geliri bin liranın altında… Araştırmaya katılan Suriyelilerden 309 kişi nakit, 79 kişi satıcıya borçlanarak, 12 kişi banka ya da kredi kartıyla alışveriş yapıyor. (DUVAR)

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.