Suriyeli Kürtler: Esad'la ilerleme yok

Suriyeli Kürtler: Esad'la ilerleme yok

Suriyeli Kürtler ile Beşar Esad yönetimi arasında ABD'nin çekilme kararı sonrası başlatılan görüşmelerde ilerleme kaydedilmediği belirtildi.

Suriyeli Kürt’ler ile Şam yönetimi arasında ABD’nin çekilme kararı sonrası başlatılan barış görüşmelerinin durma noktasına geldiği belirtildi. İddiaya göre görüşmeler, Rusya’nın Türkiye ile temasları sonrasında durdu.

Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu’na danışmanlık yapan ve Moskova’daki görüşmelere katılan Badran Jia Kurd, gelinen noktayı Reuters ajansına değerlendirdi. Kurd, ‘Rusya’nın hayata geçirmiş olması gereken girişimi dondurduğunu ve Şam’la müzakerelere başlamadığını’ söyledi. Rusya’nın girişim üzerinde ‘hâlâ çalıştığını ancak ilerleme kaydedilmediğini’ belirten Badran Jia Kurd, ‘Rusya’nın Şam’la Kürtler arasında bir anlaşma için bastırmak yerine Türkiye ile çıkarlarına öncelik verdiği’ yorumu yaptı. Kurd, ‘Rusya’nın Türk tarafıyla defalarca buluştuktan sonra Kürtlerle Şam arasındaki görüşmelerde rolünü oynamadığını’ ve ‘Şam’la diyalog yolunun bu nedenle tıkandığını’ öne sürdü. Suriyeli Kürt yetkili, ‘Rusya’nın tarihi bir sorumluluğu olduğu’ yorumunu da yaptı.

ABD’nin Suriye’den çekilme kararını 19 Aralık’ta açıklamasının ardından Kürtler ile Şam yönetimi arasında müzakere süreci başlatıldığı açıklanmış. Ancak taraflar özellikle Kürtlerin özerklik talebi üzerinde uzlaşamazken, Washington’dan çekilme konusunda gelen geri adım sinyalleri de bu görüşmeleri duraksatmıştı.

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.