Suriye: Türkiye İsrail'le işbirliği yapıyor

Suriye: Türkiye İsrail'le işbirliği yapıyor

Suriye yönetimi, İdlib'de tırmanan gerilim üzerinden Türkiye'yi eleştirmeyi sürdürüyor. Suriye Dışişleri Bakanlığı son olarak, Türkiye'yi İsrail'le işbirliği içinde hareket etmekle suçladı.

Suriye yönetimi, Türkiye ve İsrail’i kendilerine karşı işbirliği içinde hareket etmekle suçladı. Suriye Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, İsrail’in bu sabah Şam yakınlarına hava saldırısı düzenlemesiyle eş zamanlı olarak Türk askerlerinin sınırı geçtiğine dikkat çekilerek, ‘iki ülkenin Suriye’deki teröristleri korumak konusunda ortak bir hedefi olduğu’ öne sürüldü.

‘İŞBİRLİĞİ DEŞİFRE OLDU’ İDDİASI

Açıklamada, “Deşifre olan bir işbirliği ve eşzamanlılık içinde, Türk güçleri, İsrail’in şafak vaktindeki saldırısının örtüsü altında Suriye sınırlarını ihlal etti” denildi. Türk askerlerinin Binniş, Ma’ar Masrin ve Taftanaz köylerinin arasına konuşlandığı belirtilen açıklamada, “Bu adım, Türk rejimiyle İsrail oluşumunun, özellikle El Nusra cephesi olmak üzere teröristleri koruma, Suriye ordusunun İdlib ve Halep’te ilerlemesini sekteye uğratma, Suriye’deki uzantılarının topyekûn yenilgiye uğramalarını engelleme hedeflerinin ortak olduğunu teyit etmektedir” denildi.

‘EGEMENLİK VE HUKUK İHLALİ’

Suriye devlet ajansı SANA’da yayımlanan açıklamada, “Türk rejiminin İsrail saldırganlığıyla eş zamanlı olarak şafak vaktinde yaptığı şey, Suriye’nin egemenliğini ve uluslararası hukuku açıkça ihlal etmektedir” ifadeleri kullanıldı.  Açıklamada, Suriye ordusunun ‘ülkenin tüm topraklarını kurtarana dek terörle savaşmaya devam edeceği’ vurgulandı.

NE OLMUŞTU?

Suriye’de gözler son günlerde İdlib’e çevrilmişken, İsrail’in bu sabah Şam yakınlarına hava saldırısı düzenlediği belirtilmişti. Suriye yönetimi, fırlatılan füzelerin birçoğunun hava savunma sistemlerince imha edildiğini açıklamıştı.

Silahlı militanların kontrolünde bulunan İdlib’deyse, hafta başında Türk askerleriyle Suriye ordusu arasında çatışma yaşanan Serakib bölgesinde dün gece kritik bir gelişme yaşandı. Suriye ordusu, büyük stratejik önem taşıyan Serakib kasabasına girdi. Bölgeden çatışma haberleri gelmeye devam ederken, Türkiye’nin de asker gönderdiği belirtiliyor.

Öte yandan, BM Güvenlik Konseyi’nin de bu akşam İdlib’i görüşmek üzere toplanması bekleniyor. Toplantı çağrısı, Rusya’ya İdlib’de politika değişikliği çağrısı yapan ABD’nin yanı sıra İngiltere ve Fransa’dan geldi.

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.