Suriye ordusu İdlib'de Maarat el Numan'a girdi

Suriye ordusu İdlib'de Maarat el Numan'a girdi

Suriye ordusu, İdlib'in güneyinde büyük stratejik önem taşıyan Maarat el Numan kasabasına girdi.

Suriye’de silahlı isyancıların kontrolündeki son vilayet olan İdlib’de kritik bir gelişme yaşandı. Suriye ordusu, Şam-Halep yolu üzerinde bulunması nedeniyle büyük stratejik önem taşıyan Maarat el Numan kasabasına girdi.

‘ÇATIŞMALAR SÜRÜYOR’

Şam yönetimi yanlısı el Vatan gazetesi, hükümet güçlerinin İdlib’İn güneyindeki Maarat el Numan’ın merkezine girdiğini ve kasabanın bölgelerini tek tek kontrol altına almakta olduğunu yazdı. Muhaliflere yakın olan Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi de sahadaki kaynaklarına dayanarak aynı haberi verdi. Gözlemevi’ne göre, Rusya’nın hava desteğiyle kasabaya giren Suriye askerleri silahlı muhaliflerle çatışıyor.

KRİTİK KARAYOLUNUN ÜZERİNDE

Maarat el Numan, İdlib kent merkezinin 33 kilometre güneyinde, M5 adı verilen Şam-Halep yolu üzerinde bulunuyor. Bu nedenle büyük stratejik önem taşıyan kasaba, iç savaşın büyük kısmında silahlı muhaliflerin kontrolündeydi. Suriye ordusu hafta sonunda çevredeki altı kasabayı birden ele geçirerek, El Nusra’nın kontrolündeki Maarat El Numan’ın kırsalına konuşlanmıştı. Kasaba, aynı zamanda İdlib’in en büyük ilçesi.

İDLİB NEDEN ÖNEMLİ?

İdlib, Suriye’deki iç savaşta silahlı militanların kontrolündeki son vilayet olma özelliğini taşıyor. Vilayette önceki yıl Türkiye’nin silahlı militanlara, Rusya’nın da Suriye ordusuna garantör olduğu Soçi Mutabakatı’yla bir çatışmasızlık bölgesi kurulma kararı alınmıştı. Ancak militanlar bu bölgeden çekilmeyi reddederken vilayetin kontrolü Heyet Tahrir Şam örgütüne (eski El Nusra) geçmiş, Suriye ordusu da ateşkes ihlallerini gerekçe göstererek İdlib’in güneydoğusundaki operasyonlarını yeniden başlatmıştı.

Türkiye ile Rusya önceki hafta İdlib’de yeniden ateşkes ilan edildiğini duyursa da, bölgeden çatışma ve operasyon haberleri gelmeye devam ediyordu. Bu süreçte onbinlerce sivil de evlerini terk ederek Türkiye sınırına sığındı.

Son olarak Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İdlib’deki muhaliflerle militanların Soçi Mutabakatı kapsamında ayrıştırılması için Türkiye’yle daha net bir çalışma yürütme kararı alındığını açıklamıştı.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.