Suları çekildi Nerkin Çrap ortaya çıktı

Suları çekildi Nerkin Çrap ortaya çıktı

Arpaçay Barajı'nın su havzası içinde yer alan tarihi köprü Nerkin Çrap kuraklık nedeniyle sular çekilince gün yüzüne çıktı..

Türkiye ile Ermenistan arasındaki sınırı oluşturan, Arpaçay suyu üzerindeki Nerkin Çrap (Dere kıyısı) Köprüsü, suların çekilmesiyle gün yüzüne çıktı.

Türkiye’de Kara Köprü adı ile bilinen tarihi köprü Arpaçay Barajı’nın su havzası içinde yer almaktaydı.

Arpaçay Barajı’nın 1983′ te açılmasıyla sular altında kalıp unutulan köprü 37 yıl sonra yağışın azlığı sebebiyle bugünlerde görülebiliyor.  Kars bölgesinde yağış olmaması sebebiyle su seviyesi 30 metreden fazla azaldığından gün yüzüne çıkan Nerkin Çrap ile ilgili  Kars Kültür Derneği Başkanı Vedat Akçayöz şöyle konuştu:

“Resmi olarak girişimlerde bulunduktan sonra, 19 Eylül 2017 günü saat öğle saatlerinde Nerkin Çrap köprüsüne gittik. Köprü, Türkiye ile Ermenistan arasında sınırı belirleyen Arpaçay suyu üzerinde sanat değeri yüksek beş köprünün en büyüğü ve en güzeliydi. Resmi kayıtlara göre köprünün uzunluğu yıkılmadan önce 125 metre idi. Ama şu an Türkiye tarafında 50 metre kadar kalmış. Ermenistan tarafında ise kalıntı yoktur. Çapı tek bir yarım daire olarak yaklaşık 30 ya da 34 metre tek kemerli olan sanat harikası köprünün eni 8,50 metredir. 1.70 metre genişliğinde iki adet yayalar için ayrılmış gidiş geliş yolu bulunmakta. Köprü üzeri kaba ve büyük düz taşlardan yapılmıştır, köprü korkulukları yoktur. Siyah kesme taştan yapılan bu köprüye Kara Köprü denmektedir. Ani’deki köprü ile aynı yapıdadır.”

Akçayöz köprünün tescil edilmesi için Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü’ne gerekli başvuruda bulunduklarını da kaydetti. (Kaynak: Agos)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.