Sudan'da 'Kandaka' devrimi

Sudan'da 'Kandaka' devrimi

Afrika ülkesi Sudan'da 30 yıllık El Beşir diktatörlüğüne karşı eylemlerin başını kadınlar çekiyor.

Afrika ülkesi Sudan’da hayat pahalılığına karşı aralık ayında başlayan ve 30 yıllık Devlet Başkanı Ömer el Beşir’in istifası talebiyle tırmanan protestoların başını kadınlar çekiyor. Eylemlerde önceki gün çekilen bir video ise sosyal medyada yüz binlerce defa paylaşıldı.

HANEDANLIĞIN SAVAŞÇI KRALİÇESİNE BENZETİLİYOR

Videoda çalışan kadını simgeleyen geleneksel beyaz giysileri içinde “Kadının yeri evidir” deyimi yerine “Kadının yeri devrimdir” sloganını atan kadın, direnişin simgesi haline geldi. Kadının yüzlerce kişi tarafından kaydedilip sosyal medyada yayılan görüntüleri, Sudan’ın Nübye bölgesinde yaklaşık 4 bin yıl önce hüküm sürmüş antik hanedanlığın savaşçı kraliçeleri için kullanılan ‘Kandaka’ göndermesiyle viral oldu.

HARTUM ÜNİVERSİTESİ’NDE MÜHENDİSLİK OKUYOR

Amerikan medyası, bir aracın üzerinde ‘Thowra! (Devrim!)’ sloganıyla eylemcileri coşturan kadının, 22 yaşındaki Alaa Salah olduğunu yazdı. Buzzfeed sitesinin ulaştığı Salah, Uluslararası Hartum Üniversitesi’nde mühendislik okuduğunu söyledi.

Bazıları Salah’ı ABD’nin New York kentindeki meşhur Özgürlük Heykeli’ne benzetti.

Dünya medyasındaki haberlere göre, Sudan’daki eylemcilerin yaklaşık yarısı kadınlardan oluşuyor. Ülkenin cinsiyetçi ve ataerkil toplum yapısına karşı binlerce kadının da sokakta olduğu, yerel medyanın da onları ‘Kandaka’ diye nitelediği belirtiliyor.

Fotoğraf: Ola Sheikh / BBC News

Sudan’daki eylemler 19 Aralık 2018 günü, ekmek ve yakıt zammına karşı başlamıştı. Eylemler o tarihten bu yana aralıklı olarak devam ederken, 6 Nisan’da (cumartesi) Beşir’in konutunun yanı sıra Savunma Bakanlığı, Ulusal İstihbarat ve Ulusal Güvenlik servislerinin de bulunduğu yerleşkenin dışında oturma eylemi başlatıldı.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.