Sudan'da eylemciler orduya da meydan okuyor

Sudan'da eylemciler orduya da meydan okuyor

Sudan'da 30 yıllık diktatör Ömer el Beşir'in protestoculara destek veren ordu tarafından görevden alınması sonrası eylemler sürüyor.

Sudan’ı 30 yıldır demir yumrukla yöneten devlet başkanı Ömer El Beşir’in hayat pahalılığına karşı 16 haftadır devam eden kitlesel protestolar sonucu ordu tarafından görevden alınmasının ardından sular durulmadı. Binlerce protestocu, yönetime el koyan Yüksek Askeri Konsey’in iki yıl sürecek askeri yönetim planına meydan okuyarak sokağa çıkma yasağını deldi ve alanları terk etmedi.

Protestocular, sivil bir yönetim talebiyle Savunma Bakanlığı’nın önündeki oturma eylemini sürdürüyor. Saat 22.00-04.00 arasındaki sokağa çıkma yasağına rağmen alanda gece boyunca “Devrim” sloganı atıldı. Göstericiler aynı zamanda, Savunma Bakanı Avad bin Avf’ın Yüksek Askeri Konsey’in başkanı sıfatıyla ülkeyi iki yıl boyunca yönetecek olmasına tepki gösterdi. Beşir’in yönetiminin devamı olarak görülen bu karar, “Bir hırsızı devirdiler ve bir hırsız getirdiler” sloganıyla protesto edildi.

Eylemleri örgütleyen Sudan Profesyoneller Birliği, sivil yönetime geçme kararı alınana dek alanlardan çekilmeyeceklerini duyurdu. Birlik, bugün cuma namazı sonrasında toplu olarak namaz kılınması çağrısı da yaptı.

ASKERİ KONSEY’DEN AÇIKLAMA: GEÇİŞ SÜRECİ BİR AY DA SÜREBİLİR

Öte yandan, protestocuların tepki gösterdiği Avf, halka el uzatan bir açıklama yaptı. Askeri Konsey Başkanı sıfatıyla basın toplantısı düzenleyen Avf, krize kendilerinin bir çözümü olmadığını, ‘çözümün halktan geleceğini’ söyledi. “Halka hiçbir şey dayatmayacağız” diyen Avf, “İktidarda kalma niyetimiz yok” açıklaması yaptı. Avf, geçiş sürecinin en fazla iki yıl sürmesini planladıklarını, ‘karmaşa olmadan yönetilmesi halinde’ bir ay kadar kısa sürebileceğini söyledi. Siyasi gruplarla ‘hemen bugün’ diyalog çağrısı yapan Avf, silahlı gruplarla da diyaloğa açık olduklarını belirtti.

Avf’ın, askeri konseyin savunma ve içişleri bakanlıklarını elinde tutacağını söyleyip, iktidardan devrilen Ulusal Kongre Partisi’nin yeni seçimlere girebileceğini belirtmesi de dikkat çekti.

Sudan’ın uluslararası ilişkilerinin de yeni süreçte gireceği rota merak konusu. Birleşmiş Milletler yeni yönetime, Darfur’daki savaş suçları nedeniyle hakkında tutuklama emri bulunan Beşir konusunda Uluslararası Ceza Mahkemesi ile işbirliği yapmaya çağırdı. ABD sudan hükümetiyle yürüttüğü normalleşme görüşmelerini askıya alırken, ülkede demokratik ve barışçıl bir geçişin iki yıldan kısa süre içinde sağlanması çağrısı yaptı.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.