Sri Lanka'da hayatını kaybedenlerin sayısı 310 yükseldi

Sri Lanka'da hayatını kaybedenlerin sayısı 310 yükseldi

Sri Lanka’da Paskalya Yortusu’nda kilise ve otellere yönelik saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 310’a yükseldi. Ülkede saldırı sonrası ilan edilen OHAL bugün yürürlüğe girdi.

Sri Lanka'da Pazar günü aralarında kilise ve otellerin de bulunduğu sekiz ayrı noktada düzenlenen terör saldırılarında ölenlerin sayısı 310'a yükseldi. 500'e yakın kişinin yaralandığı saldırılar ilgili gözaltına alınan kişilerin sayısının da 24'ten 40'a yükseldiği açıklandı.

Saldırılara ilişkin operasyonların devam ettiğini aktaran Polis Sözcüsü Ruwan Gunasekara, şu ana kadar 40'a yakın şüphelinin yakalandığını açıkladı. Yetkiler gözaltına alınanlar arasında bir Suriye vatandaşının da bulunduğunu ifade etti.

INTERPOL'DEN SORUŞTURMAYA DESTEK

Pazartesi günü, Sri Lanka cumhurbaşkanı saldırıya ilişkin uluslararası bağlantıların ortaya çıkarılması için yabancı ülkelere iş birliği çağrısında bulunmuştu.

Uluslararası Kriminal Polis Teşkilatı (Interpol), Sri Lanka makamlarının talebi üzerine terör saldırılarının soruşturulmasına bir ekiple katkıda bulunacağını duyurdu.

Olay yeri incelemesi, patlayıcı maddeler, terörle mücadele, terör kurbanlarının tespiti ve saldırıların analizinde uzman olan görevlilerden oluşacağı açıklanan Interpol ekibinin, ihtiyaç duyulan alanlarda yerel ekiplere destek vereceği açıklandı. Interpol ekibinin ayrıca, kurumun küresel ağı ve veri tabanları yardımıyla saldırganların uluslararası bağlantılarının belirlenmesinde yerel güvenlik birimlerine katkıda bulunacağı bildirildi.

12 ÜLKE VATANDAŞI CAN VERDİ

Resmi makamlarından yapılan açıklamalara göre, Sri Lanka'nın yanı sıra aralarında Hindistan, İngiltere, ABD, Danimarka, İspanya, Avustralya, Çin ve Türkiye’nin de bulunduğu 12 ülke, bombalı terör saldırısında vatandaşlarını kaybetti.

Hayatını kaybedenlerin anısına bugün ülkede yerel saatle 08.30'da 3 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu, bayraklar yarıya indirildi. Ölenlerden çoğunun cenaze törenleri bugün yapılacak.

OHAL YÜRÜRLÜĞE GİRDİ

Ülkede yine saldırı sonrası ilan edilen olağanüstü hal (OHAL) bugün yürürlüğe girdi. OHAL kapsamında polise ve orduya ülkede yeni saldırıların önlenmesi için özel yetkiler verildi. Sri Lanka'da OHAL süresince zanlılar mahkeme kararı olmadan tutuklanabilecek. Ülkede bu yetkiler en son iç savaş döneminde kullanılmıştı.

Sri Lanka hükümeti, saldırıları National Thowheet Jama'ath (Ulusal Tevhid Cemaati) adlı radikal bir Müslüman grubun gerçekleştirdiğini açıklamıştı. 

Hükümet saldırılardan az bilinen İslamcı bir örgüt olan Ulusal Tevhid Cemaati'ni sorumlu tutsa da yerel bir örgütün uluslararası destek olmadan böylesine kapsamlı ve eşgüdümlü saldırıları düzenleyemeyeceğini savunuyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.