Soylu'dan göçmen açıklaması: Bırakalım İzmir'i bakalım ne olacak

Soylu'dan göçmen açıklaması: Bırakalım İzmir'i bakalım ne olacak

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Türkiye'deki göçmenlerle ilgili konuştu.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu Ankara’da medya kuruluşlarının Ankara temsilcileriyle bir araya geldi. Soylu, Türkiye’de geçici koruma statüsüne sahip 3 milyon 639 bin 284 Suriyeli olduğunu söyledi.

‘SURİYELİ RAKAMI 5,7 MİLYON’

Soylu, Türkiye’deki göçmen sayılarıyla ilgili daha önce yaşanılmayan şeylerin olduğunu söyleyerek, “Türkiye’nin Cumhuriyet tarihinde aldığı toplam göçmen sayısı, bu verdiğim Suriyeli rakamı dahil 5,7 milyon kişidir. Yani daha önce yaşamadığımız bir şeyi yaşıyoruz. Ekonomik sebeplerle göç, zaten tüm dünyada belli bir ölçekte var olan bir şeydi. Oysa Türkiye sınırına birdenbire yüz binlerce insan sadece daha çok para kazanmak için koşmadı. Bu insanlar net şekilde ölümden kaçtılar. Ölümden kaçanlar bir aks oluşturdu. Elbette ki ekonomik sebeplerle göç etmek isteyenler de bu aksı kullanmış olabilir ama temelde Türkiye’nin ve dünyanın bugün maruz kaldığı kitlesel göç hareketi ve düzensiz göç probleminin belirleyicisi ekonomi değil, oluşturulan terör ve şiddet ortamıdır” dedi.

‘BIRAKALIM İZMİR’İ BAKALIM NE OLUYOR’

Suriyelilerin bayramda ülkelerine gidip döndükleri için eleştiri aldıklarını belirten Soylu şöyle devam etti: “Suriyelilerin bayramda ülkelerine gitmesi, arkadaşlarımızla yaptığımız değerlendirme sonrası oluşturduğumuz politikadır. ‘Gidebilen kadarı gitsin, orayı görsünler, kalmak isteyen orada kalsın.’ Bu politika tuttu. Son Ramazan Bayramı’nda giden 36 bin kişi geri dönmedi. Ramazan Bayramı’nda 85 bin Suriyeli’den 35 bini İdlib’e gitti. Bazen bizi eleştiriyorlar ya ‘İdlib’e ölüme gönderdiler.’ diye. Biz kimseyi göndermedik. Onun da altını çizerek söylüyorum. Kurban Bayramı için de şu ana kadar 20 binin üzerinde çıkış sağlandı.”

Şu anda 16 bin olan geri gönderme merkezi kapasitesinin yıl sonunda yaklaşık 20 bini bulacağını dile getiren Soylu, 87 bin 464 kişinin barınma merkezlerinde kaldığına, bu yerlerin toplam kapasitesinin 165 bin 609 kişi olduğu bilgisini paylaştı. Soylu, Suriyeli çocuk sayısının da 1 milyon 47 bin 536 olduğunu söyledi.

Afgan göçmenlere yönelik değerlendirmelerde de bulunan Soylu, 7 ayda 72 bin Afganistan vatandaşından 29 bininin geri gönderildiğini bildirdi. Soylu, bazen düzensiz göçmenlerle ilgili “Bırakın Avrupa’ya geçsinler” denildiğine işaret ederek, “Peki, Avrupa’ya geçerse ne olacak biliyor musunuz? Eğer ben bunu kontrol edemezsem Türkiye, hiçbirimizin yönetemeyeceği bir göç transit merkezi haline gelecek. Bir günde İzmir’den 30-35 bin kişi geçebilir. Bırakalım İzmir’i, bakın bakalım ne oluyor” diye konuştu.

Etiketler : , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.