Soylu: Hipotermi nedeniyle şehit verdik

Soylu: Hipotermi nedeniyle şehit verdik

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Kış şartları nedeniyle helikopterlerin bölgeye inmekte zorlandığını ve hipotermi nedeniyle can kayıplarının yaşandığını" söyledi.

Soylu konuşmasında özetle şunları söyledi:

TURİST YAĞIYOR: Dünyanın dört bir yanından turist yağıyor. Bu da bizim kırsala yoğun operasyonlarımız ve oluşturduğumuz alan baskıları sayesinde gerçekleşiyor. Ve iç güvenlik operasyonları çerçevesinde jandarmamızın, polis özel harekatımızın birlikte gerçekleştirdiği operasyonlarda, cumhurbaşkanımızın ‘kesintisiz operasyon’ talimatı çerçevesinde bütün bunlar gerçekleşiyor.

ENTERESAN BİR RAKAM VERMEK İSTİYORUM: 91 bin 197 PKK operasyonu, 38 bin 725 FETÖ operasyonu, DEAŞ’a yönelik ise 2 bin 483 operasyon yapıldı. 1451 PKK’lı, 40 da aşırı terör örgütü mensubu etkisiz hale getirildi. Tunceli bölgesi, PKK’nın en önemli etkinlik alanlarından birisiydi. “Biriydi” diyorum, dağ kadrosunun yüzde 75’ini etkisiz hale getirdik. Bu operasyonlar ne yaz dinlemiştir, ne sonbahar, ne ilkbahar ne de kış. Hep devam etmiştir. Yine Tunceli bölgesiyle ilgili şu rakamı vereyim, 4 bin 162 küçük operasyon… Bir timlik, iki timlik operasyonlar. Ve bu operasyon kesintisiz devam eder. Ve 2018’de 5 bin 310 operasyon. Toplam 9 bin 372 operasyon, 21 de orta ölçekli operasyon gerçekleştirildi. Ve bu aynı şekilde devam edecek. Enteresan bir rakam daha vermek isterim. Kırsalda ne DHKPC’de bir kişi kalmıştır ne de MKP’den bir kişi kalmıştır.

HİPOTERMİ NEDENİYLE ŞEHİT VERDİK: Tunceli’de iki askerimizin şehadetiyle ilgili bir takım değerlendirmeler, yanlış bilgilendirmeler ortaya konuldu. Ve işin esası da hakikaten maalesef bazen basın yayın organları vasıtasıyla, bazen de sosyal medya vasıtasıyla hemen hemen herkesin bilgi sahibi olduğu bir karmaşıklık yaşıyoruz. Bazı hususları paylaşmak istiyorum. 26 Ekim 2018’de acı bir haber aldık. Terörle mücadele operasyonu faaliyeti esnasında gencecik iki kahramanımız hipotermi sebebiyle şehit olması, hem bizlerde toplumun her kesiminde vatandaşımızda derin üzüntü yarattı. Bu mücadelede şehit vermiyor muyuz? Veriyoruz. Gazilerimiz yok mu? Varlar. Onları ziyaret ediyoruz. Ziyaret ettiğimizde yaptığımız görevin ne olduğunu bir kere daha anlıyoruz.

SOSYAL MEDYADA YANLIŞ BİLGİ YAYILDI: Tunceli’ye terörist grubunu intikal ettirmeye çalışıldığı istihbarat birimlerince haber alındı. Jandarmamız 1 Ekim’den itibaren 21 tim ile operasyona başladı. Şehitlerimiz de bu timlerden, 12 kişilik timlerin içerisinde bulunuyordu. Operasyon bölgesi 2 bin 300 rakımda. Karayolu ulaşımı olmayan, ağaçlık veya başka bir sığınma yeri bulunmayan zorlu bir bölgedir. Timlerin bölgeye bırakılmasından sonra hava şartları aniden ağırlaştı. Hava şartları kötüleşip, tipi bastırınca 26 Ekim’de timlerin geri çekilmesi konusunda komutanlar talimat veriyor. Bölgeye defaatle denenmesine rağmen, ki aynı aynı helikopter pilotu denemesine rağmen; 2-3-4-5 tipi nedeniyle oraya inemedi. Ve 26 Ekim’de güçlükle time ulaşan personelimiz tarafından hipotermi geçiren iki evladımıza müdahale yapıldı. Sosyal medyada “böyle bir şey olur mu?” dendi ama paylaşılan fotoğraflar ve videolar yanlış. Farklı zamanlarda çekilen görselleri yayınlıyorlar. Kahramanlarımızı, mevsimsel şartlara uymayan şekilde operasyona çıkarıyormuşuz havası yaratmaya çalıştılar. Evlatlarımız alındı, kısa mesafe sonra helikoptere bindirildiler ve hastaneye ulaştılar. Bir tanesi helikopterde bir tanesi de hastanede şehit oldu… Askerlerimizin giysi ve ekipmanları dünya standartlarındadır.

TARİH PROFESÖRÜ AMA SANKİ TERÖRLE MÜCADELE UZMANI: İki aslanı kaybettik ve en aşağıdan yukarıya kadar sorumluluğu taşıyoruz… Her konuda yorum yapanlar var, tarih profesörü ama televizyonda sanki 40 yılını terörle mücadeleyle geçirmiş gibi ahkam kesiyor. TİM komutanımız Karadeniz’deki operasyonlardan buraya geldi, 7 yıllık tecrübesi var. Bölük ve tabur komutanları da aynı şekilde tecrübeliler. “Askeri liseler kapatıldığı için böyle oldu” diyenlere yazıklar olsun.

AĞAÇLAR YANIYOR DİYORLAR: Tunceli’de biz operasyon yapıyoruz. Ama her operasyondan sonra ağaçlar yanıyor diye sözde şarkıcılar da dahil, terör örgütü mensuplarını sabah akşam koruyabilmek için çare arayan ve terör örgütüne müzahir olan siyasi partinin mensupları dahil orada eylem yaparak terörle mücadelemizi engellemeye çalışmak için ellerinden gelen her şeyi ortaya koydu. Ama buna müsaade etmediğimizi de belirtmek isterim.

KILIÇDAROĞLU ARAMADI: Kılıçdaroğlu’nun bir değerlendirmesi var ve ironi var. Kılıçdaroğlu Nazimiyelidir, bu operasyonlar Nazmiye’de. Bir telefon açıp oradaki arkadaşlarımıza ‘Allah razı olsun’ dedi mi? Tunceli’deki hayat standartının ve kalitesinin nasıl yükseldiğini görerek bunu yaptı mı? Ciddiyetten ve sorumluluktan yoksun anlayış…”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.