Sisê Bingöl için çağrı: Acil tahliye edilmeli

Sisê Bingöl için çağrı: Acil tahliye edilmeli

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi adına açıklama yapan Nuray Çevirmen, 78 yaşındaki hasta tutuklu Sisê Bingöl'ün serbest bırakılması gerektiğini söyledi.

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, Tarsus Kadın Kapalı Cezaevi’nde kalan 78 yaşındaki hasta tutuklu Sisê Bingöl’ün serbest bırakılmasını istedi. İnsan Hakları Derneği (İHD) binası önünde yapılan açıklamaya çok sayıda insan hakkı savunucusu katıldı. Burada açıklama yapan İHD Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Nuray Çevirmen, “Sisê Bingöl, Muş E Tipi Cezaevi’ne ardından da Tarsus T Tipi Kadın Kapalı Cezaevi’ne gönderilmiştir. Hasta olmasına rağmen Muş ile Tarsus arasındaki uzun yolculuk elleri kelepçeli olarak, ring aracı ile sağlıksız koşullarda yapılmıştır ve bu koşullara Bingöl’ün sağlığını kötü etkilemiştir” dedi.

Bingöl’ünn kalp, şeker, tansiyon, akciğer ve rahim rahatsızlıkları nedeniyle sürekli doktor kontrolü altında tutulması gerektiğini vurgulayan Nuray Çevirmen, “Hastalıklarının bir kısmı sağlık raporları ile belgelenmiştir. Cezaevinde hastalıkları daha da ağırlaşmış ve dayanamayacak hale gelmiştir. Ayrıca Tarsus Kadın Kapalı Cezaevi sürekli olarak hak ihlalleriyle gündeme gelen bir cezaevidir. Tutuklanmadan kısa bir süre önce de kalp krizi geçirmiştir” diye belirtti.

‘ACİL TAHLİYE EDİLMELİ’

Tarsus Devlet Hastanesi’nin Sisê Bingöl’ünn rahatsızlıklarına rağmen cezaevinde kalmasının hayati tehlike arz etmediğine dair rapor verdiğini hatırlatan Çevirmen, “Bazı hastalıkları rapora dahi işlenmemiştir. Bu şekilde verilen rapor neticesinde tahliye talebi İnfaz Hakimliği tarafından reddedilmiştir. Sisê Bingöl’e cezaevinde aynı koğuşta kalan arkadaşları bakıyor ve kendi yaşamını tek başına devam ettirmekte güçlük çekmesine neden olan hastalıkları ve yaşı sebebiyle acil olarak tahliye edilmesi gerekmektedir” diye konuştu.

‘CEZAEVİNDE AĞIR HASTA TUTUKLU HER AN YAŞAMINI KAYBEDEBİLİR’

Çevirmen, cezaevinde yüzlerce ağır hasta tutuklunun her an yaşamını yitirebileceğini vurgulayarak, “Cezaevlerinde süreklileşen hak ihlalleri, yaşam hakkının önündeki en büyük engel olan sağlığa erişim hakkının neredeyse ortadan kaldırılması ile binlerce insan yaşam tehlikesi altında bulunmaktadır” diyerek bu ölümlerin önüne geçilmesini talep etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.