Şırnak'ın birinci olan ilçesi İdil'e Fen Lisesi yok

Şırnak'ın birinci olan ilçesi İdil'e Fen Lisesi yok

Şırnak'ın İdil ilçesi, Liselere Geçiş Sınavı'nda 110 öğrenciyle tüm il genelinde Fen Liselerine en çok öğrenci kazandıran ilçe oldu. Geçmiş yıllarda da bu konuda başarısıyla dikkat çeken ilçede bir Fen Lisesi açılmış değil.

Şırnak’ın İdil ilçesinde eğitim başarısı her sene olduğu gibi bu sene de kararlılığını sürdürdü. İlçe, Liselere Geçiş Sınavı (LGS)’nda büyük bir başarıya imza attı ve il genelinde fen liselerine en çok öğrenci gönderen ilçe oldu. Ancak ilçenin bu başarısına rağmen ilçede Fen Lisesi bulunmuyor. Konuştuğumuz bir eğitimci bu durum için, “Her sene 100 ün üzerinde 13 yaşında İdilli öğrenci tabiri caizse başka ile ve ilçelere Fen Lisesi adına sürgün ediliyor” sözleriyle anlattı.

ÖĞRENCİLER KİLOMETRELERCE UZAKLARA GİDİYOR

İdil’de bu sene 110’a yakın öğrenci, fen liselerine yerleşti. Aynı zamanda yüzlerce öğrenci de çeşitli Anadolu Liselerine girdi. İlçede Fen Lisesi olmadığı için öğrenciler Cizre veya Şırnak gibi yerlere yerleşti. Ancak bu okulların da kapasitelerinin az olmasından kaynaklı öğrenciler, yüzlerce kilometre uzak Suruç, Midyat gibi yerlere gitmek zorunda kalıyor.

İdil İlçe Milli Eğitim Müdürü bu başarı için, “Öğrencilerimize güzel bir geleceğin kapılarını açtığımız için mutlu ve gururluyuz” sözleriyle paylaştı. Ancak öğrencilerin ailelerinden uzak ve yatılı okullarda okumalarına eğitimciler de tepkili.

CİZRE VE ŞIRNAK’TAKİ İKİ OKULUN KAPASİTESİ HEMEN DOLUYOR

Konuyla ilgili bölgede görüştüğümüz birçok eğitimci ilçenin başarısının her sene katlanarak arttığını fakat ilçeye eğitim alanında yatırımların neredeyse hiç yapılmadığını söylüyor. Konuyla ilgili görüştüğümüz bir eğitimci yaşanan bu durumu şu sözlerle anlatıyor: “Öğrencilerimiz her sene olduğu gibi büyük çaba sarf etti. Küçük bir ilçede onlarca öğrenci Fen Liselerine yerleşti. İlçemizin nüfusu merkezden, Cizre’den daha az olmasına rağmen Fen Liselerine en çok öğrenci gönderen ilçe oldu. Fakat Cizre ve Şırnak’ta birer tane Fen Lisesi mevcut. Bunların da kapasitesi ne yazık ki hemen doluyor.”

FEN LİSESİ İÇİN OKUL YAPILDI AMA AÇILMADI

İlçede şu an Fen Lisesi için inşaatı tamamlanan bir bina mevcut. Fakat bu bina bir türlü Fen Lisesi olarak açılmadı ve boş kaldı.

Peki bu okulun akıbeti ne oldu, ilçede neden Fen Lisesi açılmıyor? Konuyla ilgili bir eğitimci bu soruya şu yanıtı veriyor: “Fen Lisesi için planlanan ve tamamlanan bir bina şu an ilçede mevcut. Bu bina bu hafta itibariyle Atakent Anadolu Lisesi olarak açıldı. Biz ise bu binanın Fen Lisesi olarak açılmasını bekliyorduk. Bakın sadece bu sene 110 İdilli öğrenci Fen Lisesi’ni kazandı. Her sene bu sayı artıyor. İlçede ayrımcılık yapıldığı için Fen Lisesi açılmadı. Her sene 100 ün üzerinde 13 yaşında İdilli öğrenci tabiri caizse başka ile ve ilçelere Fen Lisesi adına sürgün ediliyor.”

Söz konusu Fen Lisesi olarak açılmasını bekledikleri binanın Anadolu Lisesi olarak açılmasına tepkiler ise ilçede sürüyor. Başka bir eğitimci ise bu durum için şöyle konuştu: “Tüm girişimlere rağmen İdil’de Fen Lisesi açılmasını Şırnaklı yöneticiler kabul etmedi. Çünkü oradaki liselerden çıkacak öğrencilerin elde ettiği başarı İdil adına değil Fen Lisesi’nin olduğu yer adına oluyor. 10 tane İdilli öğrenci Şırnak Fen Lisesi’nden tıp kazanıyor, bu başarı Şırnak’ın başarısıymış gibi lanse ediliyor. Hatta bu işe siyasiler bile alet ediliyor. Çocuğu Fen Lisesi çıkarmış olan insanlar var ama ilçe dışına göndermek istemediği için İdil’deki sıradan bir liseye gönderiyor. Öğrenciye yazık oluyor.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.