Simge binası yıkılan İller Bankası kiraya çıktı!

Simge binası yıkılan İller Bankası kiraya çıktı!

Sayıştay, 1937'de yapılan binası cami inşaat alanının genişletilmesi için yıkılınca kiraya çıkan İller Bankası'nı uyardı. Sayıştay raporunda, "Bir an önce bina yapılarak, İller Bankası kiradan kurtulmalı" uyarısı yapıldı.

Sayıştay, Cumhuriyet döneminin simge yapılarından biri olan binası ‘yeni yapılacak caminin alanına girdiği için’ 2017’de yıkılınca kiraya çıkmak durumda bırakılan İller Bankası’nı uyardı.

Sayıştay raporunda, biri kiralık olmak üzere dört farklı yerde hizmet veren bankaya “Bir an önce bina yapılarak, İller Bankası kiradan kurtulmalı” uyarısı yapıldı. Sayıştay, “Genel Müdürlük’ün Ankara ilindeki tüm hizmet birimlerinin bir arada toplanmasını sağlayacak büyüklükte bir Genel Müdürlük hizmet binasının bir an önce yapılmasının yararlı olacağı değerlendirilmektedir” dedi.

PROJESİ 1935’TE YARIŞMA İLE SEÇİLMİŞTİ

İller Bankası’nın yıkılan binası, 1937’de ‘Atatürk’ün mimarı’ olarak tanınan Seyfi Arkan tarafından Ulus’ta inşa edilmişti. Banka 1933 yılında belediyelerin imar faaliyetlerini finanse etmek amacıyla ‘Belediyeler Bankası’ adı ile kurulurken, yeni inşa edilecek bina için de 1935’te yarışma açılmıştı. 18 farklı proje arasından, Seyfi Arkan’ın sunduğu iki projeden biri seçilmişti. İnşaat 1937’de tamamlanan yapı, erken Cumhuriyet döneminin en önemli mimarı ve kültürel miraslarından biri olageldi.

Fotoğraf: Arkitera

Ancak binanın yakınında 2013 yılında bir cami inşaatı başlarken, Seyfi Arkan’ın eserinin tescili 2016’da kaldırıldı; yapı 2017’nin yaz aylarında yıkıldı. İller Bankası ise bu süreçte kiraya mahkum oldu. Binanın yıkılması sonrası yeni Genel Müdürlük hizmet binasının yapımı için Yönetim Kurulu, yeni bina yapılıncaya kadar Çukurambar’da bir binayı üç yıl süreyle kiralama kararı aldı. Böylece yıkılan ana bina Çukurambar’da kiralık bir plazaya taşındı. Bankanın ayrıca Dışkapı, Kızılay ve Macunköy’de de hizmet binaları bulunuyor. Sayıştay ise kiralık yerden çıkılması için yeni binanın bir an önce inşa edilmesi telkininde bulunuyor. (Haber Merkezi)

İller Bankası’nın Çukurambar’da kiraladığı plaza. (Fotoğraf: Sözcü)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.