'Sığınaklardan yaşam alanlarına' çalıştayı

'Sığınaklardan yaşam alanlarına' çalıştayı

Diyarbakır'da kadın kurumları tarafından düzenlenen ve iki gün boyunca devam edecek olan "Sığınaklardan Yaşam Alanlarına Çalıştayı" başladı. Kadın örgütleri bu çalıştayın sonunda sığınaklara ilişkin yeni bir "model" oluşturmayı hedefliyor.

DİYARBAKIR - Diyarbakır'da DİKASUM, Kardelen ve Ekin Ceren Kadın merkezleri tarafından organize edilen "Sığınaklardan Yaşam Alanlarına Çalıştayı" başladı. Sümer Park Resepsiyon Salonu'nda başlayan ve iki gün boyunca sürecek olan çalıştaya, DÖKH bileşenleri ile Türkiye ve bölge illerinde bulunan çeşitli kadın kurumları temsilcileri katıldı.

Saygı duruşunda bulunulmasıyla başlayan çalıştayın açılış konuşmasını Mersin İştar Kadın Merkezi Koordinatörü Gülhan Yağ yaptı. Kadın özgürlük mücadelesinin biriktirdiği değer ve deneyimlerin sonucunda bu çalıştayda bir araya geldiklerini belirten Yağ, erk zihniyetiyle mücadele araçlarının geliştirilmesinin ve özgür yaşamı inşa etmenin yöntemlerini geliştirmeyi amaçladıklarını ifade etti.

Mevcut durumuyla sığınakların gerek kavramsal olarak, gerekse de işlevsel olarak çeşitli sıkıntıları barındırdığını kaydeden Yağ, toplantının amacını şu sözlerle açıkladı: "Sonuç alınmayan, değer üretmeyen yöntemleri alaşağı edip, yerine doğru yöntem ve ilkeleri belirlemek kadına yönelik şiddetle mücadele ve önleme çalışmaları açısından önemli bir adım olacaktır. İşte tam da bu noktalar ortak bir bakış açısı yaratmada, kadının güçlenme ve özgürleşme süreci önünde bir engel teşkil etmekte, bu alanda bir belirsizliğe yol açmaktadır. Tüm bu ihtiyaç ve tespitlerden hareketle Kürt kadın hareketinin bu alana nasıl baktığı, hangi yöntemleri esas aldığı, sığınak kavramının yerine, mekân, işlev ve bakış açısı olarak nelerin olması gerektiğini tartışmak ve ortaklaşmak için bugün toplanmış bulunuyoruz."


Çalıştay kapalı olarak devam ediyor

Yağ, bu çalıştayın sonucunda yeni bir model üzerinde hemfikir olunmasıyla ve bu modelin 15-16 Kasım tarihlerinde Mersin'de yapılacak ana çalıştayda tüm kesimlerle paylaşılmasını hedeflediklerini kaydetti. Yağ, "Çalıştayın kadın mücadelesini yükseltmede küçük de olsa bir katkı sunmasını temenni ediyorum" diyerek konuşmasını tamamladı. Çalıştay, açılış konuşmasının ardından basına kapalı olarak devam etti.

Çalıştayın ilk gününde "Sığınma evlerine ilişkin dünya deneyimleri", "Türkiye deneyimleri" "Bizim deneyimlerimiz" konuları ele alınacak. İkinci gün "Yeni model tartışmasının amaç ve kapsamı ne olmalıdır" başlığıyla yapılacak olan tartışmaların ardından sonuç bildirgesinin açıklanmasıyla sona erecek. DİHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.