Sigarada vergiye yüzde 17 zam

Sigarada vergiye yüzde 17 zam

Vergi zammıyla birlikte bir paket sigaradan alınan maktu vergi tutarı 7,79 TL'den 9,13 TL'ye çıktı.

Sigara ve tütün ürünlerinde asgari maktu vergi tutarları artırıldı. Yeni asgari maktu vergi tutarları yüzde 17 artışla 0.4569 TL (bir dal sigara için) olarak belirlendi.

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararına göre bir paket sigaradan alınan maktu vergi tutarı 7,79 TL’den 9,13 TL’ye çıktı.

Aynı karara göre, sigaranın vergi oranı yüzde 67, maktu vergi tutarı ise 0,4539 lira olarak korundu.

SİGARADAN İKİ VERGİ ALINIYOR

Sigara üzerinden ÖTV ve KDV olmak üzere iki tür vergi alınıyor. Sigaradaki ÖTV uygulaması için üç tür ÖTV kalemi var. Bunlar;
-Nispi ÖTV: Satış fiyatının yüzde yüzde 67’si
-Maktu ÖTV, paket başına 45,69 kuruş,
-Asgari maktu ÖTV.

Asgari maktu ÖTV tutarı, sigaradaki dal başına belirlenir. En son yapılan artışla bir dal sigara için asgari maktu ÖTV tutarı 45,69 kuruş olarak belirlendi. İçinde 20 dal sigara bulunan bir paket için asgari maktu vergi tutarı 9,13 liraya yükselmiş oldu. Sigara vergilemesinde, asgari maktu ÖTV tutarı ise şu anlama geliyor: Sigara üreticisi satış fiyatı üzerinden yüzde 67 nispi ÖTV ile asgari maktu vergi tutarını karşılaştıracak, nispi hangisi yüksek ise onu dikkate alacak. Söz konusu asgari maktu vergi tutarıyla, diğerlerine göre daha ucuz sigara satılmasının önüne geçilmiş oluyor.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.