Seyhan Nehri'nde hayalet!

Seyhan Nehri'nde hayalet!

Yasak olmasına rağmen tırıvırı, paraşüt, katil tor ve hayalet isimleriyle bilinen ağların balık avlamak için kullanılması Seyhan Nehri'nde yaşayan canlıları olumsuz etkiliyor.

ADANA - Adana'da Seyhan Nehri'nin suları çekilince amatör balıkçılar, balık tutmak için kolları sıvadı. Ancak yasak olmasına rağmen balık avlamak için tırıvırı, paraşüt, katil tor ve hayalet isimleriyle bilinen ağlardan kullanılması nehirdeki canlı yaşamını tehlikeye sokuyor.

Bilinçsizce kullanılan bu ağların 2010 yılında satışının yasaklanmasına rağmen halen kullanılıyor.

Misina ağların yaklaşık 100 yıl göl içerisinde çürümediği ve canlılara zarar verdiği biliniyor. 1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu'na muhalefet eden balık avcılığı yapanlara idari yaptırım cezası uygulanması gerekiyor.

Denetim yapılmadığı için Seyhan Nehri'nde balık tutmak için bu ağlar hala kullanılıyor. 

Hayalet ağ nedir?

Tırıvırı, paraşüt, katil tor ve hayalet ağ adı ile bilinen av malzemeleri, farklı ebatlarda olabilen, genellikle 70 x150 cm ebadında ve çeşitli göz aralıklarında örülmüş ince misina ağından ve ağın ucuna takılmış kurşun ağırlıktan oluşmakta olup, olta ucuna takılarak balık avlamakta kullanılmaktadır. Yasal olmayan bu araçlar; genelde küçük balıkları avladığından, balık neslinin yok olmasına, suya atış sırasında veya su içerisinde takılıp koptuğunda, su içerisinde kalarak kendisine takılan balıkların ölmesine, ölü balıkları yemek için gelen diğer balık, yengeç, ördek, karabatak, balıkçıl, su samuru gibi canlıların tırıvırıya dolaşması sonucunda boğularak veya açlıktan ölümlerine neden olmaktadır. Naylondan yapıldığı için de yıllarca yok olmayarak, çevre kirliliğine sebep olmaktadır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.