Şên köylüleri HES'e isyan etti

Şên köylüleri HES'e isyan etti

Hizan'a bağlı Şên (Aladana) köylüleri, köylerinde yapılmak istenen HES projesine karşı yürüyüş düzenledi.

BİTLİS - Bitlis'in Hizan ilçesine bağlı Aladana (Şên) köylüleri, köylerinde yapılması planlanan Hidro Elektrik Termik Santrali'ne (HES) karşı köy içersinde yürüyüş düzenledi. Akşam saatlerinde yapılan yürüyüşe kadınıyla, çocuğuyla katılan köylülere, Mezopotamya Ekoloji Hareketi, Hizan Belediyesi Eşbaşkanı İhsan Uğur, HDP ve DBP Hizan eşbaşkanları ile muhtarlar da destek verdi. Köy ortasında bir araya gelen yüzlerce kişi "HES'lere ve güvenlik barajlarına geçit yok" pankartını açtı. Buradan köy içinde bulunan dereye kadar yürüyen köylüler sık sık, "HES HES edi bes" sloganı attı. Dere üstüne varan kitle adına açıklama yapan Mezopotamya Ekoloji Hareketi aktivisti Nesime Atlı, kapitalist modernist anlayışın günümüze kadar kurumlaşarak gelen doğayı kentleri, köyleri tahrip eden yıkıcı ve yayılmacı etkisini yaşadıklarını belirtti. 

'AKP hükümetinin HES projeleri çözüm iradesindeki samimiyetsizliğidir'

Doğayı sular altında bırakarak yok etmeyi kararlaştıran talancı zihniyetin Kürdistan doğasına yönelik yıkım ve kıyım politikalarının devam ettiğini ifade eden Atlı, "Sayın Öcalan'ın Newroz manifestosu ile başlayan çatışmasızlık sürecinde, AKP iktidarı oyalama politikaları ile üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmemektedir. 30 yıllık çatışmalı sürecin kalıcı demokratik bir çözüme kavuşturulmaya çalışıldığı bu süreçte Dolmabahçe deklarasyonu anlamlıdır. Bu deklarasyonun 10 maddelik müzakere başlıklarından biri de ekolojidir. Bu müzakere başlığı Kürdistan'da devam eden HES ve güvenlik baraj projelerinin durdurulması ve iptal edilmesini içermektedir. Bu duruma rağmen AKP iktidarının bu projeleri devam ettirmesi çözüm iradesindeki samimiyetsizliğini göstermektedir" diye konuştu. 

Bitlis'te 91 HES projesinin tamamlandığının altını çizen Atlı, Bitlis'teki tüm dereler ve çaylar üzerinde HES'ler yapılarak doğa harikasının yok edildiğini dile getirdi. Atlı, "AKP iktidarının ve koruyucusu olduğu kapitalist şirketlerin doğa üzerindeki talan politikalarını boşa çıkarmak için tüm halkımızın toprağına suyuna, enerjisine sahip çıkarak Kobanê direnişi gibi mücadeleyi yükseltmeye çağırıyoruz" ifadesinde bulundu.

Eylem sloganlar ile sona erdi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.