Şemdinli’deki kum ocakları su kaynaklarını yok ediyor

Şemdinli’deki kum ocakları su kaynaklarını yok ediyor

Şemdinli’de açılan kum ocakları su kaynaklarının yok olmasına neden oluyor.

Hakkari Şemdinli’de bulunan dereler, kum ocaklarının tehdidi altında. İlçenin ormanlık alanları ve su kaynakları üzerinde kurulan kum ocakları, bölge ekosistemini olumsuz etkiliyor; yeşillik alanlar yok ediliyor, su kaynakları kirleniyor.

İlçeye bağlı Pesan ve Bêsosîn dereleri üzerinden Derecik beldesine uzanan yoldaki derelerin üzerinde 7 kum ocağı, beldedeki Hêzir Çayı üzerindeyse 3 kum ocağı tesisi bulunuyor.

Ocakların bazıları özel şirketler tarafından açılırken, bazılarıysa askeriyenin güvenlik yollarıyla kalekol inşaatları için kullanılıyor.

Doğanın talan edilmesine karşı mücadeleye kararlı olduklarını söyleyen Şemdinli Belediyesi Eş Başkanı Senar Duyan, “Kum ocakları yaklaşık 6-7 tane; aktif çalışıyorlar. Bunlar doğamızı, yaşamımızı katlediyor. Dere tahrip edilmiştir. Balıklar bile artık yaşayamıyor. Bu kum ocaklarına, barajlara, doğamıza zarar veren her şeye karşıyız. Biz bunları kabul etmiyoruz,” diyor.

Öte yandan yol kenarlarındaki çöplükler de doğa ve insan sağlığını tehdit ediyor. Pesan Deresi’ne dökülen atıklar, bölgenin tüm ekosistemini olumsuz etkiliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.