Şemdinli'de 'çevre duyarlılığı' eylemi

Şemdinli'de 'çevre duyarlılığı' eylemi

Şemdinli'de çeşitli sivil toplum kuruluşları tarafından çevreye duyarlılık konusunda bir basın açıklaması düzenlendi.

ECEVİT BAY / YÜKSEKOVA HABER

ŞEMDİNLİ - Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde çeşitli sivil toplum kuruluşları tarafından çevreye duyarlılık konusunda bir basın açıklaması düzenlendi. Açıklamaya Şemdinli Belediyesi eş başkanları, HDP ve DBP ilçe eş başkanları, STK temsilcileri ve çok sayıda halk katıldı.

DBP ilçe binası önünde düzenlenen basın açıklamasında kitle adına basın açıklamayı Şemdinli Doğaseverler Derneği Başkanı Murşit Sönmez okudu. Sönmez açıklamasında "Doğal çevrenin kirlenmesi ve çevreye verdiğimiz zarar hepimizin ortak sorunu ve sorumluluğudur. Bu meselede hepimiz ahlaki, insani ve vicdani olarak vebal altındayız. Ekolojik dengeyi altüst ediyoruz. Bununla beraber ekosistemi hızlı bir şekilde çökertiyoruz. Orman alanlarını neredeyse bitirmek durumundayız. Yaban hayatı yok olma tehlikesi geçiriyor. Ve unutmayalım ki bu dünya sadece bize ait değildir. Bütün çevremiz tehlike sinyalleri veriyor. Bilmem farkında mıyız ama kendi ellerimizle korkunç sonumuzu hazırlıyoruz.  Hem kendimizin hem de gelecek nesillerin en kutsal hakkı olan yaşam hakkına kast ediyoruz. Bu bencil davranışlarımızdan artık vazgeçmeliyiz" dedi.

Artık Şemdinli için bir şeyler yapmanın zamanı geldi diyen Sönmez, "Hatta çok geç kaldık bile. Ve şu dakikadan sonra Şemdinli’de eşgüdümlü olarak bütün STK’ları, siyasi partileri, örgütlü yapıları ve resmi kurumları çevre için acilen önlemler almaya çağırıyoruz. Alınacak bütün tedbirlerin takipçileri olmak zorundayız. Bütün yasal ve toplumsal yaptırımların arkasında ve destekçisi olacağımızı bildirmek istiyoruz" şeklinde konuştu.

i-1-288.jpg

Sönmez açıklamasına şöyle devam etti: "Son ırmak koruduğunda,son ağaç yok olduğunda, son balık öldüğünde,insanlar paranın yenmeye bir şey olduğunu anlayacaktır. Ağaç kesimini azaltma yönünde her birey ve kurum inisiyatif almalıdır. Yakıt olarak Çevre kirliliği yapmayan enerji kaynakları kullanılmalı ve özendirilmelidir. Ağaçlandırma çalışmalarını başlatmalıyız.Geri dönüşümü destekleyen projeler üretmeli ve desteklemeliyiz. Bilinçsiz avlanmadan hiçbir şekilde taviz vermemeliyiz.Pêsan ve diğer derelerin temizliği için belediye ve kurumlarla acilen çalışmalar başlatmalıyız. Mezarlıkların temizlemesini ilkbaharda yapmalıyız. Jeneratör ve kapsül avına kesinlikle tahammülümüz yoktur. Yasal süreçlerin işlemesi için takipçi olacağız.Yasak olan av malzemelerinin satılmaması için av bayilerine çağrıda bulunuyoruz. Aksi halde bunun da takipçisi olacağız. Sosyal medya üzerinden destek ve bilinçlendirme çalışmalarını başlatmalıyız. Gece projektör vb ışıklandırmalarla av yapanların takipçisi olacağız. Trafik uyarı levhalarını hedef haline getirip tahrip edenlerin takipçisi olacağız. Yukarıda saydığımız bazı öneri ve çalışmaları toplumun bütün kesimleri tarafından desteklemesi için çağrıda bulunuyoruz. Zaman kaybetmeden üzerimize düşen ve aynı zamanda bize farz olan bu toplumsal hassasiyet ve sorumluluğu yerine getirmeliyiz.  Çevremizi sahiplenmeli, değerini ve önemini çocuklarımıza öğretmeliyiz"

Basın açıklamasından sonra kitle sloganlar eşliğinde dağıldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.