Selahattin Demirtaş'ın tahliye başvurusu reddedildi

Selahattin Demirtaş'ın tahliye başvurusu reddedildi

AİHM'nin tutukluluğu nedeniyle hak ihlaline uğradığına karar verdiği Selahattin Demirtaş'ın tahliye başvurusu reddedildi. Avukat Ramazan Demir, mahkemenin ret gerekçesinin "AİHM kararı henüz kesinleşmedi" olduğunu belirtti.

Tutuklu olarak cezaevinde bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) kararı sonrasında tahliyesi için yapılan başvuru reddedildi.

Demirtaş’ın avukatlarından Ramazan Demir, tahliye talebinin “AİHM kararı kesinleşmedi” gerekçesiyle kabul edilmediğini belirtti.

Demir, “Tahliye uygulaması için mahkemenin kararının kesinleşmesine gerek yok. Kararın kesinleşmediğini söylüyorlar. Böyle bir şey yok. Mahkeme, kararın kesinleşip kesinleşmediğini Adalet Bakanlığı’na sormuş. AİHM’in tutukluluğun devamı için kabul etmediği gerekçeleri mahkeme tekrar tutuklama gerekçesi saymış” dedi.

‘CEZAEVİNDE OLDUĞU HER SANİYE SUÇ İŞLENİYOR’

Avukat Benan Molu da Demirtaş’ın tahliye edilmemesinin suç olduğunu belirtti. Molu, “Şahin Alpay’da AYM kararına uymaya direnen yerel mahkemeler, bu kez de İHAM kararına uymaya direndi. İHAM’ın ‘derhal tahliye edin’ kararının yerine getirilmesi için kararın kesinleşmiş olmasına gerek yok. İHAM kararına rağmen cezaevinde tutulduğu her saniye, suç işleniyor” dedi.

Mahkemenin kararı şöyle:

“1) Gerekçesi yukarıda gösterilen nedenlerle sanık Selahattin Demirtaş’ın CMK.nun 100. ve devamı maddeleri gereğince tutukluluk halinin devamı ile tahliye isteminin reddine,

2) Tutukluluk halinin devamına ilişkin kararın sanığa ve müdafiilerine tebliğine,

3) Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin 20/11/2018 tarih ve 14305/17 sayılı daire kararının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 46. maddesi kapsamında nihai karar olup olmadığının ve sözleşmenin 44/2 maddesi gereğince kesinleşip kesinleşmesinin T.C. Adalet Bakanlığı İnsan Hakları Daire Başkanlığına sorulmasına,

Karar tebliğinden itibaren 7 gün içinde mahkememize verilecek bir dilekçe veya sözlü beyanın yazılı tutanağa geçirilmesi suretiyle Ankara 20. Ağır Ceza Mahkemesine itiraz yolu açık olmak üzere dosya üzerinde yapılan inceleme sonucunda oy birliği ile karar verildi.”

foto2-001.jpg

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.