Sel mağdurları: Canımızı zor kurtardık

Sel mağdurları: Canımızı zor kurtardık

Erciş’te meydana gelen sel felaketinde, 70 koyun öldü, birçok ahır ve ev zarar gördü. Canlarını zor kurtaran mahalleliler, selin dere yatağına konulan beton borularının küçük olması nedeniyle meydana geldiğini söyledi.

Van'ın Erciş ilçesinde önceki gün yaşanan sağanak yağış Kırkpınar (Çilkanîya) Mahallesi'nde sele neden oldu. Sele kapılan 70 koyun öldü. Mahallede bulunan birçok ahır ve bahçe zarar görürken, mahallenin bulunduğu vadide yağmur ve kar sularına karşı herhangi bir taşkın koruma seti de bulunmuyor. Mahalleliler, dere yataklarına konulan beton kanalların küçük olması nedeniyle tıkandığını ve bunun selin köye doğru yönünü değiştirmesine neden olduğunu söyledi. 

‘MAĞDUR OLDUK'

Yaşananları anlatan mahallelilerden Dilaver Yıldız, aniden bastıran yağmur ve dolu yağışı nedeniyle tüm mahalleyi tehdit eden bir sel felaketiyle karşılaştıklarını belirtti. 65 yaşında olmasına rağmen şu ana kadar böylesine şiddetli bir yağmurla karşılaşmadıklarını söyleyen Yıldız, "Ahırlarımın kapısı demir olmasaydı, koyunlarımın tamamı sele kapılacaktı. Kardeşimin koyunlarının hepsi sele kapılarak öldü. Yiyeceklerimiz, bağ ve bahçelerimizin hepsini sel aldı. Kış için biriktirdiğim 10 ton samanım da gitti. Çok mağdur olduk” diye konuştu.

690x450nc-v-02-07-2020-sel-ercis-rop.jpg

70 KOYUN ÖLDÜ

Sel mağdurlarından Sinan Yıldız, yağış sonrası köyü aniden su bastığını, suyun yaklaşık 2 metre yükseldiğini ifade eden Yıldız, "Sel biraz daha devam etseydi evlerimizin tamamını götürebilirdi. Su kanalının tıkınmasıyla sel suları mahalleye doğru gelmeye başladı. Koyunlarımızın 70 tanesi ölürken, birçoğunun ise ayakları kırıldığı için kesmek zorunda kaldık. Balkon demirleri dahi söküldü ve biz artık kendi canımızın derdine düştük. Eğer borular biraz daha büyük olsaydı sel bu kadar zarara neden olmazdı” ifadelerini kullandı. 

‘ÇOCUKLARIM SON ANDA KURTULDU’

Çocuklarını son anda selden kurtardıklarını dile getiren Makbule Yıldız, “Sel aniden geldiği için ne yapacağımızı bilemedik. Bizimkiler de koyunlarını sağıyorlardı. Tam o sırada oğlum çocuklarını balkonun üzerine atarak kurtardı. Bir çocuğum selin içerisinde kaldı ve canını zor kurtardı. Oğlum sele kapıldıktan sonra aşağıya kadar sürüklendi ve bayıldı. Şükür onu kurtardık. Biz o esnada sadece dizimize vurabildik. Mahalle olarak çok büyük bir mağduriyet yaşadık. Bu mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz" dedi.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.