Seçim iptali ile ortaya çıkan sorular

Seçim iptali ile ortaya çıkan sorular

Yüksek Seçim Kurulu'nun iptal kararı ile birlikte kamuoyunda pek çok soru sıklıkla dile getirilmeye başladı. İşte yanıtlar...

YSK’nin İstanbul’da Belediye Başkanlığı seçimlerinin yenilenmesi yönünde verdiği karar bir çok soruyu da beraberinde getirdi. 23 Haziran seçimlerinde kimlerin oy kullanacağı, kimlerin aday olabileceği gibi sorular en sık sorulanlar arasında yer alıyor.

İşte o sorular ve yanıtları:

KİMLER OY KULLANACAK? 31 Mart seçimlerinde İstanbul’da yaşamalarına karşın birçok kişi muhtarlık seçimlerinde oy kullanabilmek amacıyla farklı illere gitmişti. Oy kullandıktan sonra yeniden İstanbul’a döndüler, ancak seçimler bir önceki seçmen listeleri ile yapılacağı için İstanbul’da oy kullanma imkanları olmayacak.

GÖREVLİLER NASIL OY KULLANACAK? Şırnak ve Muş’ta yapılan seçimlerde çok sayıda güvenlik görevlisinin oy kullanması tartışma konusu olmuştu. 24 Haziran seçimlerinde güvenlik önlemi için çevre illerden getirilen görevlilerin oy kullanma hakkı bulunmuyor. Ancak İstanbul’da ikamet edenler, kendi sandıkları yerine ellerindeki görev yazısı ile görevli oldukları yerde oy kullanabilecekler.

KİMLER SEÇİME KATILACAK? 31 Mart seçimlerinde aday olanlar bu seçimde de aday olabilecek. CHP adına Ekrem İmamoğlu, AK Parti adına ise Binali Yıldırım’ın seçime katılacağı açıklandı. Diğer adaylar arasında şu ana kadar Özge Akman, Aysel Tekerek ve Zehra Güner Karaoğlu yeniden seçime katılmayacağını açıkladı. Partiler ancak adaylarının istifası veya vefat etmesi halinde yeni aday gösterebiliyor.

SANDIK KURULLARI YENİDEN Mİ OLUŞTURULACAK? Seçimin iptal edilmesine sandık kurullarının oluşumdaki hata neden olduğu için tüm sandık kurulları yeniden oluşturulacak.

OY PUSULALARI AYNI MI OLACAK? Oy pusulaları adaylar arasında bir değişiklik olmasa dahi yeniden basılacak.

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.