'Şartlar iyileşmezse alanlarda olacağız'

'Şartlar iyileşmezse alanlarda olacağız'

Birleşik Kamu İş Konfederasyonu öncülüğünde kamu çalışanları, 2020 yılı bütçesini protesto etmek amacıyla Ankara Tandoğan Meydanı’nda miting yaptı.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu, 2020 yılı bütçesini Ankara’nın Tandoğan Meydanı’nda düzenlenen “Açlık ve yoksulluk bütçesine hayır” mitingiyle protesto etti. Mitinge, Tüm Yerel-Sen, Tarım Orman-İş, Eğitim-İş Sendikası başta olmak üzere birçok sendika ve dernek katıldı. CHP milletvekilleri Ömer Fethi Gürer, Murat Emir, Ahmet Ünal Çeviköz, İYİ Parti milletvekili Tuğba Vural Çokal da mitinge destek veren milletvekilleri arasındaydı.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Balık, 2020 Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısı’nın bir haftadır Meclis’te görüşüldüğünü hatırlatarak, “Bu yıl Cumhuriyet tarihinin en yüksek bütçesi oylanacak. 1 trilyon 96 milyar TL” dedi.

Bütçedeki rakamları aktaran Balık, “2020 yılı bütçesi kamu kurumları içerisinde eğitime 176 milyar, sağlığa 188 milyar, savunma ve güvenliğe 141 milyar, Diyanet’e 37 milyar, kamu yatırımlarına 88 milyar, tarıma 33 milyar, reel sektör desteklerine 44 buçuk milyar, mahalli idarelere 97 milyar, sosyal yardım harcamalarına 69 buçuk milyar lira bütçe ayrılması planlanmıştır. Bütçede en büyük payı eğitime ayırdıkları koca bir yalan. Kamu personeline 333,9 milyar lira, emekli aylıkları için 365,9 milyar lira kaynak ayrılmıştır. Bütçeden en büyük pay yandaşa, şehir hastanelerine, batan kurumlara aktarılıyor” diye konuştu.

140 milyar TL bütçe açığı, 130 milyar da faiz gideri olduğunun altını çizen Mehmet Balık, şunları söyledi:

“2020’de Kamu Özel İşbirliği projelerine 18.9 milyar lira ayrılmıştır. Kamunun sırtına yüklenen bu açıklar ve devlet garantisindeki, mega projeler ve yandaş müteahhitlere sağlanan bu garanti ödemeler 2020 bütçesini anlatmaya yetmektedir. Devletin 2020 yılında 195,6 milyar alacağını sermayeye bağışlaması kabul edilemez. EYT’lilere 26,1 milyarı çok gören AKP hükümeti sermayeden almaktan vazgeçtiği bu paralarla EYT’lilerin sorununu çözmesi mümkündür. EYT sayısı toplamda 6 milyon. Hemen emekli olacaklar 1,5 milyon. Yani hükümet yalan söylüyor.”

Kamu çalışanlarının verilen yüzde 4+4 zammı tanımadıklarını ve kabul etmediklerini belirten Balık, “Tüm kamu çalışanları asgari geçim standartlarında emekli maaşı alabilmeli. Bizlere verilen 4+4 zammı tanımıyoruz, kabul etmiyoruz” dedi.

Zamlara dikkat çeken Balık, şöyle devam etti:

“Gıda fiyatlarındaki artış 36.8’dir. Geçen yıl 100 liraya doldurduğunuz sepetinizi bu yıl 136 liraya dolduruyorsunuz. Geçen yıl ekim ayında elektriğe gelen zam yüzde 9, bu yıl aynı ayda gelen zam yüzde 15. Doğal gaza geçen yıl ekim ayında gelen zam yüzde 9, bu yıl aynı ayda gelen zam yüzde 14.5 zam. Asgari ücret en düşük memur maaşı olan 3 bin 505 lira olmalı. Bu yaptıkları zamları karşılayabilmek için bütçeden pay istiyoruz. Çocuklarımızı okula gönderebilmek, soframızı açlık sınırında donatabilmek için payımızı istiyoruz. 15 Ocak’a kadar kamu çalışanlarının şartlarında iyileştirme yapılmazsa alanlarda bunun hesabını sormaya devam edeceğiz.”

Mehmet Balık’ın konuşmasının ardından şarkılar eşliğinde halay çeken katılımcılar, bir süre sonra dağıldı. Kamu çalışanları ellerindeki flama ve dövizlerin dışarıya çıkarılmasına izin verilmemesi gerekçesiyle Tandoğan Meydanı’nda bırakarak alandan ayrıldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.