'Sarı Yelekliler' Şanzelize'ye barikat kurdu

'Sarı Yelekliler' Şanzelize'ye barikat kurdu

Fransa’nın çeşitli illerinden Paris’e akın eden 'Sarı Yelekliler' sabahın erken saatlerinde Şanzelize Caddesi'nde toplanmaya başladılar. Caddenin eylemlere yasak olmasına rağmen eylemciler polis barikatlarını aşarak caddeye girdi.

Fransa’da, ‘Sarı Yelekliler’ hareketi tarafından, akaryakıt zamları ve reformlara karşı geçtiğimiz hafta başlatılan protestolar devam ediyor. Bugün Başkent Paris’te toplanan ‘Sarı Yelekliler’ Eyfel Kulesi çevresi yerine ana caddelerden Şanzelize’de bir araya geldi. Polisin müdahale ettiği eylemciler Şanzelize’de barikatlar kurarak gösterilerine devam etti.

Akaryakıta getirilen vergilere karşı başlatılan imza kampanyası ülke genelinde protestolara dönüşmüştü. Macron hükümeti dizele getirilen ek vergilerin hükümetin “ekolojiye geçiş” programının bir parçası olduğunu öne sürüyor.

NEDEN SARI YELEK? 

Bu hareketin başlamasında Priscillia Ludosky adlı Fransız kadının akaryakıt fiyatlarına yapılan zammı protesto eden imza kampanyası etkili oldu. 29 Mayıs’ta başlayan imza kampanyasına yaklaşık 870 bin kişi katıldı. Sosyal medya üzerinden büyüyen “tepki hareketi” daha sonra ‘Sarı Yelekliler eylemi’ne dönüştü.

Fransa’da güvenlik için araçlarda bulunması mecburi olan fosforlu sarı yeleklerin, arabaların ön camına konulması “harekete destek işareti” haline geldi.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.