Sancar, Kürt partilerini ziyaret etti: Demokrasi İttifakı’nı 25 Ağustos’ta açıklayacağız

Sancar, Kürt partilerini ziyaret etti: Demokrasi İttifakı’nı 25 Ağustos’ta açıklayacağız

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, hedeflerinin geniş ittifaklar ve kapsamlı bir ortak mücadele ile zihniyet ve sistem değişikliği olduğunu belirterek, Demokrasi İttifakı’nı 25 Ağustos’ta kamuoyuna duyuracaklarını söyledi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Kürt partilerinden Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Kürdistan Demokrat Partisi -Türkiye (KDP-T) İnsan ve Özgürlük Partisi (PİA), Kürdistan Komünist Partisi (KKP), Azadî Partisi ve Devrimci Demokratik Kürt Derneği’ni (DDKD) ziyaret etti. Sancar’ın ziyaretinin ilk durağı Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) oldu. DBP’nin Diyarbakır’daki Genel Merkez İrtibat Bürosu’nu ziyaret eden Sancar’ı, DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz karşıladı.

‘Hedefimiz sistem ve zihniyet değişimi’

Sancar, “Kürdi İttifak” partileriyle görüşmenin ilk ziyaretini DBP’ye yaptıklarını söyledi. Temel misyonlarının yeni bir başlangıcı yaratmak olduğunu belirten Sancar, hedeflerinin iktidar değişiminden ziyade zihniyet ve sistem değişikliği olduğunu ifade etti.

Sancar, “Bunun da ancak geniş ittifaklar ve kapsamlı bir ortak mücadele ile mümkün olduğunun farkındayız. Demokrasi ittifakı adını verdiğimiz bu ortak mücadele birlikteliğinin birkaç sütunu var. Biri bizim dışımızdaki 6 sol-sosyalist partiyle oluşturduğumuz kısımdır. Diğeri inanç gruplarıyla oluşturduğumuz çalışmalarımız devam ediyor. Emek hareketi, kadın hareketi, ekoloji hareketiyle de aynı yönde çalışmalar yürütmekteyiz. Bütün bu güçleri birleştirebilirsek şartlar ne kadar zor olursa olsun demokratik cumhuriyete giden yolu açacağımıza inanıyoruz” şeklinde konuştu.

Sancar’ın ziyaretinin ikinci durağı ise KDP-T oldu. KDP-T’nin Diyarbakır İl Başkanlığında Genel Başkan Mehmet Emin Kardaş’la bir araya gelen Sancar, konuya ilişkin açıklama yaptı. HDP’ye dönük baskı ve saldırılara dikkat çeken Sancar, “Bu saldırı ve kuşatmalara karşı en geniş ‘Demokrasi İttifakı’nı oluşturmayı en temel hedef olarak önümüze koyduk” diye konuştu.

Yeni ittifak için tarih verdi

Siyasi partileri ziyaret etmenin hem bilgilendirme hem de görüş alışverişi gündemiyle yapıldığını vurgulayan Sancar, Demokrasi İttifakı’nı 25 Ağustos’ta kamuoyuna duyuracaklarını açıkladı. Sancar, şunları söyledi:

Kurdi partilerin bir kısmıyla 2018’de başlayan 2019 yerel seçimlerinde somutlaşan bir ortak çalışmamız var. Bizler demokrasi ittifakı çerçevesinde başka birliktelikler kurmak için de çalışmalar yürütüyoruz. 7’li masa dediğimiz Türkiye’deki sol sosyalist partilerle ortak çalışmamızı 25 Ağustos’ta kamuoyuna duyuracağız. İnanç gruplarıyla özellikle Alevi kurumlarıyla doğrudan ve kurumlar üzerinden aynı amaca yönelik çalışmalar yürütüyoruz. Emek hareketiyle, kadın hareketiyle, ekoloji ve gençlik hareketleriyle de bu ittifakı en geniş noktaya taşımak istiyoruz. Demokrasi ittifakının ortak mücadele zemininde buluşma amacına yönelik bu ittifakın Kurdi ayağı hayati önemdedir. Özellikle bölgede, Kürdistan’da yaşanan gelişmeler bizlerin ortak bir program ve hedef etrafında buluşmasını her zamankinden daha acil bir hale getirmiştir.

‘İttifakı en geniş çevreye ulaştırmak istiyoruz’

Kurdi partilerle şu ana kadar yürüyen çalışmaları kalıcı bir ittifaka dönüştürmek için de bazı çalışmalarda bulunduk. Bir çerçeve metin oluşturuldu, konferanslar ve çalıştay gerçekleştirildi. Biz artık bunu resmileştirmek istiyoruz bir. İkincisi genişletmek gibi bir önemli hedefimiz var. Bugüne kadar 6 parti ile yürüyen bu ittifakı olabilecek en geniş çevreye ulaştırmak istiyoruz. Diğer Kurdi partileri de içerecek bir ittifak haline getirmek istiyoruz. Bu konuda son gelişmeleri, bugün burada değerli kardeşim Mehmet Emin Kardaş ile istişare edeceğiz. Diğer ziyaret edeceğimiz partilerle de görüş alışverişinde bulunacağız.

‘İttifakı somut hale getireceğiz’

Her zaman diğer partilerle ortak toplantılar yapardık ama bugün HDP Eş Genel Başkanı olarak arkadaşlarımızla birlikte bütün partileri tek tek ziyaret etmeyi planladık. Kendileriyle bu çerçevede görüş alışverişinde bulunup süreci nasıl somutlaştırabileceğimizi, hızlandırarak resmileştirebileceğimizi konuşacağız. Önümüzdeki dönemin ittifakını da buradaki görüşmelerle de somut hale getireceğiz.

‘Diyalogdan başka yol yok’

Kürt halkının temsilcilerinin bu kadar ağır baskılar yaşanıyorken ve önümüzdeki dönemin planlarında yeni bir yüzyılı aynı anlayışla sürdürme çabaları varken Kurdi siyasi temsilcilerin birbiriyle sorunlarını diyalogdan başka yolla çözme şansları yoktur. Bu ağır şartlarda sorunlar ne kadar çetin olursa olsun bu istişare mekanizmalarını işletmek ve ulusal birlik hedeflerine doğru herkesin üzerine düşeni yapmasını HDP olarak çok önemli buluyoruz.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.