Salgında 5 buçuk milyon kişi işini kaybetti

Salgında 5 buçuk milyon kişi işini kaybetti

CHP Milletvekili Kani Beko, salgın sürecinde 5 buçuk milyon kişinin işini kaybettiğini ve 10 milyona yakın işsiz olduğunu belirterek, hükümetin insanları sefalete sürüklediğini söyledi.

CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, işçileri günlük 39,24 TL ücret vermeyi öngören ve ücretsiz iznin önünü açan düzenlemeye ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Meclis’te kabul edilen yasanın aksine zorunlu alanlar dışında işçilere ücretli izin verilmesi gerektiğinin altını çizen Beko, “En azından asgari ücret düzeyinde ücretli izin verilmesi gerekir. Çünkü asgari ücretin çok yukarılarında maaş alan arkadaşlarımız var" dedi. 

Yapılan araştırmalar sonucu bugünlerde 5 buçuk milyon yurttaşın gelirlerini kaybettiğini söyleyen Beko, "Seyyar satıcılar, işçiler gelirlerini kaybetti. Bu insanlar çığlık atıyorlar. Şu anda 10 milyona yakın işsiz var. İşten atılmalar kesinlikle yasaklanmalı. Ön görülen günlük 39 TL ile kirada oturan işçiler, kira parasını verecek, onun yanında mutfak masrafları var. Elektrik, su bir sürü masraf var. İnsan olmaktan kaynaklı temel ihtiyaçlarını giderecek bir maaşı olmazsa, siz bu insanları sefalete sürüklemiş olursunuz. Türkiye'de gelmiş olduğumuz nokta tam olarak bu. Bunun alternatifi ise devletin, işsiz kalanların gelirlerini güvenceye almasıdır" ifadelerini kullandı.

Beko, 620 bin sağlık emekçinin de atama beklediğine dikkat çekerek, “Bana binlerce mektup geldi, ‘Biz görev istiyoruz, çalışmak istiyoruz' diye. Meclis’te iken ziyaret ettiler. Sağlık emekçilerinin bu çığlıkları dikkate alınması gerekir. Böyle bir zamanda bir tane dahi sağlık emekçisi, görevi ne olursa olsun dışarıda kalmaması gerekir" diye konuştu.

VİRÜSE KARŞI ORTAK MÜCADELE 

Beko, hükümetin virüse karşı politikalarını eleştirerek, “Gözle görülmeyen bir düşmana karşı ortak bir mücadele edilmesi gerekiyor. Ama AKP tarafında değişen bir şey yok; ben bilirim, ben maske dağıtırım, kampanyayı da ben yaparım, Bilim Kurulu’na da ben müdahale ederim. Recep Tayyip Erdoğan'ın dediği gibi değil, biz koranavirüsü yok edebilmek için birlikte hareket etmekten başka şansımız yok. Başta Cumhurbaşkanı, bakanlar, valiler, belediye başkanları ve mahalledeki muhtarlar, yani Türkiye'deki tüm erk olan yöneticilerle ayrımsız ortak bir mücadele yürütmeli” şeklinde konuştu. 

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.