Salgın sırasında endişe ve stresle baş etme yolları

Salgın sırasında endişe ve stresle baş etme yolları

Korona virüs, toplumda korku ve kaygıyı artırdı. Türkiye Psikiyatri Derneği virüsün yarattığı endişeyi azaltmak amacıyla "Koronavirüs Hastalığı Salgını Sırasında Ruh Sağlığı ve Stresle Baş Etme" adlı bir makale yayımladı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca son yaptığı açıklamada, Türkiye’de korona virüsü görülen vaka sayısının 5’e yükseldiğini duyurdu. Türkiye’de virüs henüz ‘salgın’a neden olmadığı halde, dünyadaki durumun yarattığı tedirginlik toplumda korku ve kaygıyı artırdı. Türkiye Psikiyatri Derneği bu durumun yarattığı endişeyi azaltmak amacıyla internet sitesinde “Koronavirüs Hastalığı Salgını Sırasında Ruh Sağlığı ve Stresle Baş Etme” adlı bir makale yayımladı.

“2019 korona virüs hastalığı salgını (COVID-19) insanlar ve topluluklar için stresli olabilir. Bir hastalık hakkındaki korku ve kaygı bunaltıcı olabilir ve yetişkinlerde ve çocuklarda yoğun duygulara neden olabilir. Herkes stresli durumlara farklı tepki gösterebilir. Acil bir durumun bir kişi üzerindeki duygusal etkisi, kişinin özelliklerine ve deneyimlerine bağlı olabilir. Benzer şekilde, kişinin kendisinin ve içinde yaşadığı topluluğun sosyal ve ekonomik koşullarından etkilenir. Acil durumlara verilen duygusal tepki kişinin yakın çevresinde ulaşabildiği yerel kaynaklara da bağlı olabilir. İnsanlar Medyada salgınla ilgili görüntüleri ve haberleri tekrar tekrar izlemek de hissedilen sıkıntının artmasına neden olabilir” denilen yazıda bulaşıcı hastalık salgını sırasında görülebilecek tepkiler şöyle sıralandı:

· Kendi sağlık durumunuz ve COVID-19’a maruz kalmış olabilecek sevdiklerinizle ilgili korku ve endişe

· Uyku ya da yeme düzeninde değişiklikler

· Uyumakta yada konsantre olmakta zorluk

· Kronik sağlık sorunlarının kötüleşmesi

· Alkol, tütün ya da diğer ilaçların kullanımının artması

‘UMUT DUYGUSUNU KORUYUN, OLUMLU DÜŞÜNÜN’

Yazıda, endişeyi azaltmak ruh sağlığını korumak için alınması gereken önlemler şöyle sıralandı:

· Bedeninize iyi bakın. Sağlıklı, dengeli yemekler yemeye çalışın, düzenli egzersiz yapın, bolca uyuyun, alkol ve uyuşturuculardan kaçının.

· Rahatlamak için zaman ayırın ve yoğun duyguların geçeceğini kendinize hatırlatın. Haberleri izlemeye, okumaya ya da dinlemeye mola verin. Tekrarlayan biçimde krizi duymak ve görüntüleri görmek üzücü olabilir. Normal yaşamınıza dönmek için hoşlandığınız diğer bazı etkinlikleri yapmaya çalışın.

· Diğer kişilerle bağlantı kurun. Endişelerinizi ve nasıl hissettiğinizi bir arkadaşınız ya da aile üyenizle paylaşın. Sağlıklı ilişkileri sürdürün.

· Umut duygusunu koruyun ve olumlu düşünmeyi sürdürün.

 YAZININ TAMAMINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ:  

http://www.psikiyatri.org.tr/2147/koronavirus-hastaligi-salgini-sirasinda-ruh-sagligi-ve-stresle-bas-etme#.XmvXBotIVuY.twitter

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.