Sait Dede sordu: Hakkari'deki 5 maden bölgesi hangi şartlara göre belirlendi?

Sait Dede sordu: Hakkari'deki 5 maden bölgesi hangi şartlara göre belirlendi?

HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede, Hakkari ilinde 5 bölgeyi kapsayan alanlarda maden arama ve işletme izni verilmesi hakkında soru önergesi ve 766 bölgede maden arama ve işletme izni verilmesi hususunun araştırılması yönünde araştırma önergesi sundu.

Dede soru önergesinde, “Bakanlığınıza bağlı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nün yayınlamış olduğu maden arama ve işletme ihale sürecine göre 68 ilde belirlenmiş 766 maden sahası 24 Ağustos 2020 tarihinde ihaleleri yapılmaya başlanarak 892 bin 814 hektarlık bir alanda işlemlere kısa sürede başlanacağı belirtilmiştir. 2018 yılı verilerine göre 616, 2019 yılı verilerine göre ise 417 yeni maden sahası ihaleye açılmış durumdadır. Sürekli olarak dile getirdiğimiz şekilde söz konusu ihale süreci başlamadan evvel ilgili bölgelerde yaşayan yurttaşlar ile herhangi bir şekilde müzakere edilmemesi, fikir ve görüşlerinin alınmaması, sivil toplum örgütleri ile beraber hareket edilmemesi gibi kronikleşmiş anti demokratik yönetim politikalarınız Türkiye halklarının sahip olduğu her değeri zaman içerisinde aşındırarak yok etme seviyesine getirmektedir. Anayasanın 56. Maddesinde belirtilen “sağlıklı bir çevrede yaşama hakkı” ihlal edilmektedir. Söz konusu 766 yeni maden sahası içerisinde Hakkari İli sınırları içerisinde bulunan Cilo Sat Gölleri, Govend Dağı, Nebırnav Yaylası, Ördekli Köyü Vadisi ve Korgan Köyü bölgeleri genel olarak beşeri yaşam alanı olmakla beraber hayvancılık ve tarım alanlarının yoğun olarak icra edildiği yerlerdir. Ayrıca doğal sit alanı, turistik alanlar, tarımsal sulama ve içme suyu alanları olarak kullanılan bu bölgelerin maden sahası olarak kullanıma açılması yaşam hakkına doğrudan bir müdahaledir. Jeolojik yapı, ekolojik yapı, yer altı sularının rejimi, yerel iklim özellikleri, doğal peyzajın değişimi gibi doğal yaşamın her nüvesini etkileyen madencilik politikası yurttaşlar ve onların sözcüleri konumunda bulunan sivil toplum kuruluşları, tüzel ve özel kişiler ile kamuoyu nezdinde şeffaf bir şekilde sürecin detayları paylaşılmadan gerçekleştirilmesi doğal ve toplumsal bir çok krize sebebiyet vermesi kaçınılmaz bir hale gelecektir” ifadelerine yer verdi.

Dede, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez tarafından cevaplandırılması isteğiyle TBMM’ye sunduğu soru önergesinde şu sorulara yer verdi:

  1. Hakkari ili sınırları içerisinde bulunan 5 bölge hangi şartlara göre belirlenmiştir?
  2. Söz konusu 5 bölgeye dair daha önce hangi yıllarda keşif çalışmaları yapılmıştır? Keşif çalışmaları yapılırken hangi kurumlar bilgilendirilmiştir?
  3. Hakkari ili sınırları içerisinde bulunan bölgelerden ne kadarlık bir maddi kazanç sağlanması öngörülmektedir? Söz konusu maddi kazancın miktarı içme suyu, tarımsal sulama, turistik gezi, hayvancılık gibi gelirleri mahsup edebileceğini düşünüyor musunuz?
  4. İhaleye açılan maden alanlarında çıkarılması öngörülen madenler hangileridir? İhale içeriğinde belirtilmemesinin gerekçeleri nelerdir?
  5. Güvenlik ve savaş politikaları gereği tarım ve hayvancılığın bile yasaklandığı Hakkari ili meralarında İçişleri Bakanlığı ile yapmış olduğunuz bir görüşme söz konusu mudur? İçişleri Bakanlığının bu konudaki görüşleri nelerdir?
  6. Tarım ve Orman Bakanlığı’nı bu konuda bilgilendirdiniz mi? Tarım ve Orman Bakanlığının bu konudaki görüşleri nelerdir?
  7. İhale süreci başlatılmadan önce ilgili bölgelerde yahut o bölgelere yakın yerlerde ikamet eden yurttaşlara bu konuda bilgi verildi mi? Yurttaşların şikayet ve talepleri nelerdir? Bilgi verilmediyse bunun gerekçeleri nelerdir?

Etiketler : , , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.