Sait Dede, Hakkari’deki telefon ve internet alt yapı sorunlarını Bakan Karaismailoğlu’na sordu

Sait Dede, Hakkari’deki telefon ve internet alt yapı sorunlarını Bakan Karaismailoğlu’na sordu

HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede, Hakkari’deki telefon ve internet altyapısı sorunlarını Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’na sordu.

HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede tarafından Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu tarafından yazılıolarak yanıtlanması isteğiyle TBMM’ye sunulan soru önergesinde, Hakkari’deki internet ve telefon altyapısı ile ilgili sorunlara değinildi.

Hakkâri ili Çukurca ilçesine bağlı Kazan, Kayalık ve Cevizli köyü ile bu köylere bağlı mezralar ve Şemdinli ilçesine bağlı Bağlar köyü ve bu köye bağlı mezralar ile Tütünlü köyü ve Derecik ilçesine bağlı Gelişen köyü ile bu köye bağlı Mordağ ve Karakoç mezraları başta olmak üzere birçok köy ve mezrada cep telefonu ve internet altyapısı bulunmaması sebebiyle yurttaşların mağdur olduklarını belirten Dede, “Sağlık alanında acil bir müdahale söz konusu olduğunda hastaneye ulaşamama, eğitim alanında çocukların ve gençlerin pandemi süreci ile beraber internete ve mobil iletişime erişememesi durumu yurttaşların temel ihtiyaçlardan mahrum kaldığını göstermektedir. Basına yansıyan ve tarafımıza iletilen bilgi, şikâyet ve taleplere göre yurttaşların iletişimi sağlamak amacıyla yerleşim yerlerine uzak ve yüksek yerlere gitmek zorunda kaldıklarını, özellikle kış aylarında ilçe merkezleri ile iletişimin tamamen kesildiğini bu durumlardan kaynaklı olarak sağlık, eğitim, barınma, ısınma gibi temel ihtiyaçlar konusunda gerçekleşebilecek sorunlara ilişkin çok fazla çekincelerinin ortaya çıktığını belirtmişlerdir. 2020 yılı itibariyle en temel ihtiyaç halini alan iletişim ve internet gibi ihtiyaçlara dair sorun ve eksikliklerin giderilmesi; Hakkâri ili gibi Türkiye’nin hem İran hem de Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile sınırı olan önemli bir geçiş noktası olan ilimizde nüfus sirkülasyonunun da söz konusu ilçelerde yoğun olarak yaşandığı göz önüne alındığında oldukça önemli ve elzemdir” ifadelerine yer verdi.

Dede, soru önergesinde Bakan Karaismailoğlu’na şu soruları yöneltti:

  1. Hakkâri ilinde telefon ve internet altyapılarının olmadığı köy ve belde sayısı kaçtır? Hangi köy ve beldelerde telefon ve internet altyapısı yoktur?
  2. Yukarıda belirtmiş olduğumuz köy ve mezralardan tarafınıza ulaşan şikâyetler nelerdir? İlgili şikâyetlere yönelik başlattığınız çalışmalar var mıdır? Varsa hangi aşamadadır?
  3. Yurttaşların telefonların çekmemesi sebebiyle yaşadığı mağduriyetlerin giderilmesi noktasında yaptığınız çalışmalar nelerdir?
  4. Şemdinli, Derecik ve Çukurca ilçelerinde söz konusu telefon şebekeleri sorunu ile ilgili hastaneye ulaşamayan ve dolayısıyla sağlık hizmeti hakkından mahrum kalan kaç yurttaş bulunmaktadır? Bu sebeple hayatını kaybeden kaç yurttaş bulunmaktadır?
  5. İlgili sağlık, eğitim, barınma, ısınma gibi temel ihtiyaçların sekteye uğramaması hususunda diğer bakanlıklarla yapmış olduğunuz ortak çalışmalar bulunmakta mıdır? Varsa hangi aşamadadır?
  6. Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone gibi şirketler ile ilgili yerlere telefon hizmetinin götürülmesi konusunda ortak girişimleriniz oldu mu? Olmadıysa gerekçeleriniz nelerdir?

Etiketler : , , , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum