Sait Dede: Hakkari’deki olayla ilgili görevden alınan var mı?

Sait Dede: Hakkari’deki olayla ilgili görevden alınan var mı?

HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede, Hakkari’de yaşanan gerginliği Bakan Soylu’ya sordu.

12 Ağustos 2020 tarihinde Hakkari il merkezinde yaşanan olayla ilgili İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından cevaplandırılması isteğiyle TBMM’ye soru önergesi sunan HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede, yaşanan olayda güvenlik güçlerinin kamu gücünün kendilerine sağladığı yetkiyi aşarak, orantısız bir şekilde yurttaşlara karşı şiddet uyguladıklarını ifade etti.

Dede önergenin açıklama kısmında devamla, “Olayın gerçekleştiği çarşı merkezinde bulunan tüm yurttaşlara yönelik hedef gözetmeksizin sinkaflı küfürler ederek insanları gözaltına almıştır. Anayasanın ve yasaların kendilerine verdiği yetkiyi, yurttaşlara karşı hasmane bir saikle kullanan kamu görevlilerinin bu hukuk dışı davranışı halk arasında endişe yaratmıştır” ifadelerine yer verdi.

Dede, Bakan Soylu’ya şu soruları yöneltti:

1. 12 Ağustos 2020 tarihinde Hakkari il merkezinde polislerin; yurttaşları yerlerde sürükleyerek ve sinkaflı küfürler ederek yaptığı gözaltına ilişkin, olaya karışan polisler hakkında adli ve idari bir soruşturma başlatacak mısınız?

2. 10 yurttaşın gözaltına alındığı olayda gözaltına alınan yurttaşların 6'sı adli kontrolle serbest bırakılmış 4'ü tutuklanmıştır. Halk arasında korku ve dehşet yaratacak şekilde kamu gücünü orantısız bir biçimde kullanan polisler hakkında herhangi bir adli soruşturma var mıdır? Konuyla ilgili ifadeleri alınmış mıdır?

3. Polisin hiçbir şekilde işkence veya başka bir zalimane, insanlık dışı veya onur kırıcı muamele veya ceza uygulayamayacağı yasalar ve uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınmıştır. Bu noktada suça karışan polisin bireysel sorumluluğunun yanı sıra bağlı bulunduğu hiyerarşik yapıda yer alanların dolayısı ile amirlerinin de cezai ve idari sorumluluğu bulunmuyor mu? Bu hususta Hakkari’de yaşanan olayla ilgili görevden alınan polis veya polis amiri var mı?

Etiketler : , , , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.