Sahra’da 1500 yıllık keşif

Sahra’da 1500 yıllık keşif

Sahra Çölü'nün, Sahra Demokratik Arap Cumhuriyeti'ne ait topraklarında uydu görüntüleri aracılığı ile taş yapılar keşfedildi.

Sahra Çölü’nün Batı’sında yüzlerce kaya yapı keşfedildi. Yapıların keşfedildiği alan, arkeolojik anlamda daha önce çalışma yapılmamış bir bölgede bulunuyor.

Google Earth programının uydu görüntülerinin incelenmesiyle ulaşılan, farklı şekil ve boyutlardaki taş dizileri, Sahra Demokratik Arap Cumhuriyeti sınırları içerisinde bulunuyor. Bölgedeki kaya yapıları keşfeden ekipte yer alan University of East Anglia yetkilisi Joanne Clarke, “Fas ve Sahra Demokratik Arap Cumhuriyeti arasında yaşanan, uzun süreli savaş nedeniyle bu alandaki arkeolojik çalışmalar çok sınırlıydı” dedi.

Düz çizgiler, çemberler ya da platform şeklindeki yapılanmalarıyla taşlar, 630 metrelik bir alanı kaplıyor. Arkeologlar, ‘bu taşlardan bazılarının mezarlara işaret edebileceğini’ aktardı. Ayrıca araştırmalar, Sahra’nın bu bölgesinin bir zamanlar yaşama daha elverişli ve sulak olduğunu ortaya koydu.

Bulunan yapıların ne amaçla yapıldığı ya da kesin yaşı henüz bilinmiyor, fakat bilim insanları, bu taşların aralarından bazılarının yaşının 10 bin yıldan fazla olduğunu düşünüyor ve buranın bir antik şehir olabileceği ihtimali üzerinde duruyorlar.

Bölgede ise henüz farklı siyasi grupların silahlı organlarının çatışmaları nedeniyle arkeologlar güvenli bir çalışma gerçekleştirilemedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.