Sadr'dan ABD'ye karşı 'Direniş Lejyonları' çağrısı

Sadr'dan ABD'ye karşı 'Direniş Lejyonları' çağrısı

Irak siyasetinin en güçlü isimlerinden Şii din adamı/siyasetçi Mukteda Sadr, Kasım Süleymani suikastı sonrası yerel ve yabancı milis güçlerine birleşme çağrısı yaptı.

Irak’ın en etkili siyasi aktörlerinden biri olan ve 2003’teki Amerikan işgalinin son bulmasında kilit rol oynayan Şii din adamı/siyasetçi Mukteda Sadr, İranlı General Kasım Süleymani ile Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el Mühendis’in ABD tarafından Bağdat’ta öldürülmesi karşısında ‘Uluslararası Direniş Lejyonları’ kurulması çağrısı yaptı. Sadr, Irak parlametosunda Amerikan askerlerinin ülkeden çekilmesi kararını yeterli bulmadığını belirterek, ‘yerel ve yabancı milis güçlerine birleşme’ çağrısında bulundu.

Aynı zamanda parlamentodaki en büyük blokun lideri de olan Sadr, vekillerin oturumu sırasında okunan mektubunda, “Irak’ın egemenliğine karşı Amerikan ihlali ve bölgede yaşanan tırmanma karşısında askerlerin çekilmesi kararını zayıf bir yanıt olarak görüyorum” ifadelerini kullandı.

SADR’IN MADDE MADDE EYLEM PLANI

ABD’yle Irak arasında Amerikan askerlerinin varlığına izin veren güvenlik anlaşmasının derhal iptal edilmesi, Amerikan Elçiliği’nin kapatılması, Amerikan askerlerinin aşağılayıcı bir şekilde ülkeden atılması ve ABD’yle iletişime geçmenin suç olarak tanımlanması çağrısında bulunan Sadr, mektuba şöyle son verdi: “Son olarak, özellikle Irak’taki direniş gruplarına ve daha genel olarak Irak dışındaki gruplara derhal biraraya gelip, Uluslararası Direniş Lejyonları kurma çağrısında bulunuyorum.”

NASRALLAH’TAN AMERİKAN ASKERLERİNE SALDIRI TEHDİDİ

Eş zamanlı olarak, İran’ın en önemli bölgesel müttefiklerinden Hizbullah’ın lideri Hasan Nasrallah’tan da benzer bir çağrı geldi. Nasrallah, Ortadoğu’daki Amerikan ordusunun Süleymani suikastının bedelini ödeyeceğini söyledi; Amerikan askerlerinin hedef alınması çağrısı yaptı.

Beyrut’ta destekçilerine seslenen Nasrallah, suikasta yanıt vermenin sadece İran’ın değil, bölgedeki müttefiklerinin de sorumluluğu olduğunu belirtti. Nasrallah, ‘bölgedeki Amerikalı sivillere dokunulmaması gerektiğini’ de vurgulayarak, bunun ABD Başkanı Donald Trump’ın gündemine hizmet edeceğini söyledi.

Etiketler : , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.