Rusya'daki libya zirvesi bitti: Hafter süre istedi

Rusya'daki libya zirvesi bitti: Hafter süre istedi

Libya'da ortak ateşkes çağrısının ardından silahların önceki gece susması sonrası Türkiye ve Rusya, Moskova'da kritik bir toplantı düzenledi.

Libya’daki iç savaşta kalıcı ateşkes sağlanması amacıyla Rusya’da Türkiye ve Rusya heyetlerinin katıldığı kritik bir toplantı yapıldı. Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un katılımıyla iç savaşın tarafları olan Fayez el Sarraj ile General Halife Hafter bir araya getirildi. Türkiye’yi temsilen Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve MİT Başkanı Hakan Fidan katıldı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova’nın sosyal medya hesabından paylaştığı fotoğrafta, ‘yuvarlak masa’nın Libyalı temsilciler için ayrılan sandalyeleri henüz boş görünüyordu. Zaharova, ‘görüşmelere yakında Libyalı tarafların da katılacağını’ belirtti.

Toplantı sonrası Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ve Rus mevkidaşı Lavrov ortak basın açıklaması düzenledi. Çavuşoğlu “Muhtemel bir ateşkesin modalitelerini içeren taslak bir metin ortaya çıkardık. Hafter tarafı (Libya ateşkes mutabakatını imzalamak için) yarın sabaha kadar süre istedi” dedi.

Hazırlanan taslak metin Libyalı tarafların birbirlerine yönelik saldırganlıklara son verme ve tüm alanlarda askeri gerilimi azaltma konusunda mutabakatını içeriyor. Bu kapsamda taraflar, Libya’daki krizin çözülmesi için çalışma grupları kuracak. Metinde, “Libyalı taraflar arasında müzakereler yoluyla siyasi çözüm bulunmasını, insani sorunların çözülmesini ve ülkenin ekonomik olarak yeniden canlanmasını sağlayacak koşulların oluşturulması için çalışma grubu kurulması kararlaştırıldı. Çalışma grubunun ilk toplantısı, ocak ayı içinde yapılabilir” denildi.

‘5+5 FORMATINDA ASKERİ KOMİSYON’

Taslak metnin bir diğer maddesine göre taraflar, 5+5 formatında bir askeri komisyon kuracak. BM Libya Misyonu’nun önlemleri kapsamında öngörülen şekilde 5+5 formatında kurulacak askeri komisyon, çatışmanın tarafları arasındaki kesişme hattının belirlenmesinden, ateşkesin izlenmesinden ve ateşkesin sürdürülebilirliğinin sağlanmasından sorumlu olacak.

ANLAMA İMZALANMADI

Libya’nın doğusundaki Tobruk’ta bulunan Libya Temsilciler Meclisi’nin Başkan Danışmanı el-Safi, Moskova’daki görüşmenin sona erdiğini ama hiçbir anlaşmanın imzalanmadığını belirtti. General Halife Hafter tarafından desteklenen Libya Temsilciler Meclisi’nin Başkan Danışmanı Hamid el-Safi, “Libyalı taraflar arasındaki görüşme, bir anlaşma imzalanmadan sona erdi” dedi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu’nun da katılımıyla Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti lideri Fayiz Serrac ve Libya Ulusal Ordusu lideri Halife Hafter arasındaki görüşme yaklaşık 6 saat sürdü.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.